Тировете ще бъдат спирани още в област Хасково, за да не се получават задръствания в района на "Дунав мост" при Русе. Това стана ясно на брифинг с представители на три министерства на граничния пункт, съобщават Нова телевизия и БГНЕС.

Заместник-министърът на вътрешните работи Венцислав Катинов обясни, че вече от два дни камионите се спират в областите Велико Търново и Стара Загора, като предстои разширяване на периметъра до регионите на Ловеч, Плевен, Шумен и Хасково.

От министерството на транспорта пък посочиха, че за първи път се работи и по стратегия за изграждане на буферни паркинги.

Заместник регионалният министър Николай Шушков също обяви мерки за справяне със затрудненията в трафика около "Дунав мост". Той обясни, от ведомството са поели ангажимент да започнат проектиране за разширяване на булевард "България" в Русе, както и за извършване на частичен ремонт на критични участъци.

Тирове отново са в капан на "Дунав мост" край Русе

Тирове отново са в капан на "Дунав мост" край Русе

Другите участници в движението също попадат в тапата

По негови думи през януари ще бъде обявена и обществена поръчка за рехабилитация на моста, което също може да доведе до облекчаване на трафика. Ако процедурите вървят по план, може да се очаква ремонтът да започне през лятото догодина.

Припомняме, в района на "Дунав мост" често се образуват опашки.

Проблемът се изостри особено силно през август, когато имаше огромно струпване на тирове, чакащи да преминат границата, което не само затрудняваше ежедневието в града, но и създаваше предпоставки за катастрофи.

Тогава трима заместник-министри от МВР, МТ и МРРБ се ангажираха с решаването на проблема. Бе въведен и план, при който камионите се спират и периодично се пускат, за да няма натрупване на опашки от тирове на критични места. Мярката обаче явно не е проработила, а потърпевшите очакват следващи действия на властта.

Тапа от тирове блокира "Дунав мост" при Русе

Тапа от тирове блокира "Дунав мост" при Русе

Полицейски патрул пренасочва автомобилите