Специализирана стая за разпити на деца в Столичната дирекция на полицията започва да работи.

Това е първото подобно помещение в структурно звено на МВР. Преди това две стаи за разпити на малолетни са създадени само в социални центрове в Шумен и Пазарджик.

Идеята е част от проекта "Чуй детето" на неправителствената организация Институт по социални дейности и практики, финансиран от фондация "Оук", базирана в Женева.

Помещението, в което ще бъдат разпитвани деца, жертви или свидетели на престъпления, е мебелирано като детска стая, с много играчки и рисунки, оборудвано е с три видеокамери и е свързано с конферентна връзка с друго помещение, в което могат да присъстват представители на защитата.

Така ще се гарантира възможността за пълноценен контакт с децата, без обстановката и присъстващите да смущават и да влияят на малките свидетели и пострадали.

Филмирането на целия разпит с добро качество ще даде годни доказателства в съда и в същото време ще се избегне психологическото травмиране на деца. Освен това, ползването на събраните показания в съдебната зала няма да налага по-нататъшно призоваване на свидетеля, което е вече утвърдена добра практика в много европейски страни.

Разпитите ще се извършват от специално обучени психолози и социални работници, в приятелска и предразполагаща децата-свидетели среда.

Според Стоил Сотиров - представител на Съюза на съдиите и съдия от ВКС - за да се прилага тази щадяща детската психика практика е необходимо да се инициират промени в НПК, които да узаконят този метод за снемане на показания.

Министър Михаил Миков отговори, че въпросът е дискусионен и застъпи мнението, че не бива да се отхвърля напълно възможността за повторен разпит на децата, ако бъдат намерени допълнителни доказателства.

Изследване на сегашната съдебна практика, направено от Института по социални дейности и практики, показва че децата-свидетели или жертви на престъпления биват разпитвани между 4 и 7 пъти в рамките на процеса, който в най-добрите случаи трае около една година.