„Отдавна искахме да седнем на масата на преговорите.
Още не знаем какво точно се променя в текста на наредбата, освен това тя ще стане документ, когато се публикува в Държавен вестник.
Продължаваме да настояваме исканията ни да бъдат изпълнени."  

Това заяви в сутрешния блок на Би Ти Ви председателят на стачния комитет на работещите в столичния градски транспорт Павел Христов. Засега шофьорите нямат намерение да отменят насрочените за 15 май стачни действия.

Извиняваме се за неудобството, което ще причиним на хората", каза в допълнение Христов.

Според него е цинично изказването на вицепремиера Даниел Вълчев, че не е редно един ватман да взима колкото трима учители.
Не може една професия да се противопоставя на друга  - нека правителството изцяло да отмени наредбата и учителите да могат да си поискат техните пари, коментира председателят на стачния комитет.  

Според заместник-кмета но транспорта на столицата Велизар Стоилов споразумение между правителството, общината и транспортните работници все още е възможно, включително по исканото увеличение на заплатите средно с 250 лева.

„Въпрос на преговори е, но всичко е възможно. Ще бъдем инициатори с хора от правителството и синдикатите да се споразумеем. Ако държавата седне на преговори, мисля че нещата ще се решат." - коментира Стоилов.

В момента средното възнаграждение в столичния транспорт след облаганията (заедно с надбавките) е между 600 и 650 лева.

„Това са кървави пари, не може да се почива два дни в месеца. В гараж „Земляне" имаме куриозен случай - 33 надници за един месец."

Така Павел Христов коментира, че исканията на шофьорите за по-високи заплати са неоснователни.

В момента в столичния градски транспорт не достигат около 150 шофьори, което е прецедент за компанията. Много от работниците са напуснали, за да работят в чужбина или в частни фирми, уточни Велизар Стоилов.