Министерството на вътрешните работи попадна в една от класическите схеми с имотни недоразумения.

Оказа се, че МВР има проблем със собствеността на столичното Второ районно управление. Във ведомството с изненада установили, че не могат да сбъднат плановете си за разширение, тъй като по документи, издадени от район Сердика, земята има двама собственици.

По документи МВР и частна очна клиника държат собствеността на над 500 квадратни метра, в близост до Централна гара София.

Там е Второ районно полицейско управление, за което имало план да се разширява в нова сграда. Докато не станало ясно, че собствеността е спорна.

"Това е поредният скелет, който изпада от гардероба", коментира вътрешният министър Михаил Миков, цитиран от БТВ.

МВР има скица, издадена през ноември 2000 година, според която по регулация от 1996 година, е собственик на мястото. Район „Сердика" обаче е издал и друга скица - от ноември миналата година. Там вече квадратурата на абсолютно същото място е набъбнала с около сто квадрата, а собствеността е спорна.

"Беше предвидено да се изгради нова административна сграда. В един момент се оказа, че една част от имота не е наша собственост. Нещата опират в общината, защото район Сердика е допуснал грешка, защото имотът е публична държавна собственост", каза Борис Митов, "Икономическа полиция", Второ РПУ.

Професор Христо Зайков е управител на очната клиника, която дели ограда с Районното. И клиниката, и земята някога са били държавни, а към Министерството на здравеопазването, твърди Зайков.

"Не знам как е станало. Те са изкарали скицата през 2007 г. Ние сме тук от 10 години. Специалистите да кажат кой крив, кой прав. Никакво съмнение не съм имал", каза проф. Зайков.

И докато в МВР тече проверка за нарушения, а после евентуално и дело за установяване на собствеността, новата сграда се отлага.