Няколкостотин работници от "Винпром Карнобат" изразиха недоволството си от затварянето на завода с блокиране на железопътната линия Бургас - София, съобщава БНР.

Затвориха 3 фабрики на “Винпром Карнобат“

Затвориха 3 фабрики на “Винпром Карнобат“

Част от затворените мощности преминават на авариен режим...

Вчера стана ясно, че три от фабриките за производство и бутилиране на спиртни напитки на "Винпром Карнобат", намиращи се край селата Венец и Церковски, спират работа. Причината е, че от агенция "Митници" запечатаха за 48 часа данъчни складове на фирмата. Производствената база е собственост на задържания в ареста алкохолен бос Миню Стайков.

Стайков е обвинен за данъчни престъпления и пране на пари. Освен него бяха задържани Белун Хазърбасанов и синът на кмета на Карнобат - Иван Димитров, които също остават в ареста.

Работниците, които скандираха "Самоуправство на държавата!", "Искаме да работим!", "Отворете завода!", са категорични, че няма да прекратят протестите, докато не бъдат допуснати до работните си места.

Съдът остави Миню Стайков за постоянно в ареста

Съдът остави Миню Стайков за постоянно в ареста

След 12-часово заседание...

Търговският директор Емил Филев вярва, че проверката на агенцията няма да приключи в обявения 48-часов срок и ще бъде удължавана, за да бъде доведен винзаводът до фалит.

Десетки камиони с грозде стоят пред завода и не могат да бъдат приети. Според Филев вчера е провален износ за 40 тона спирт за Гърция. Не е заминал и контейнер за Китай. Пред завода в момента има 40 тона грозде, което не може да бъде изкупено, допълва радиото.

Недоволните работници искат среща с представител на агенцията, за да разясни какви проверки се извършват и колко ще продължат.

Работниците обявиха, че остават на прелеза. Нито един влак - товарен или пътнически, не е преминал по жп линия Бургас - София.

На място има жандармерия и засилено полицейско присъствие.

Няколко часа по-късно недоволните освободиха железопътната линия. 

По-рано протестиращите работници на "Винпром Карнобат" заявиха, че се готвят да затворят и магистрала "Тракия".