Около 7000 домашни животни може да бъдат избити като част от превантивните мерки за ограничаване на заразата от шап в Странджа.

Предвижда се унищожаването им да започне в следващите дни и да обхване зоната между селата Факия, Долно Ябълково, Граничар и Момина църква.

В момента се подготвят трупните ями, където ще бъдат заровени унищожените биволи, крави, овце, кози и други заразени животни.

В неделя между 9.30  и 10.00 часа жителите от региона ще се съберат до първия ветеринарен пункт преди село Факия и ще протестират срещу унищожаването на животните.

Според инициативния комитет, организиращ протестите, това са абсурдни и жестоки мерки, които ще унищожат  поминъка на местното население.

Протестиращите прогнозират, че след избиването на животните фермите в пограничните райони няма да се възстановят и това ще доведе до необратимо обезлюдяване на селата, които и в момента трудно привличат младите и предприемчиви хора.

Заради пандемията животновъдите са държали месеци наред своите животни във фермите и не са ги допускали до свободна паша, което е довело до изразходване на наличностите от фураж и до извънредни разходи в стопанствата.

Освен това стопаните се опасяват, че ще бъде повторен случаят от село Кости, при който държавата гарантира по 1900 лв. за убито животно, а са били изплатени по 900 лв.

Друг проблем е карантинният период след унищожаването на заразените животни, по време на който местните хора няма да могат да отглеждат добитък и да си осигурят препитание. Те настояват отговорните институции да вземат отношение по проблема.

Стопаните се обединяват около мнението, че има вариант животните да бъдат ваксинирани срещу шапа с помощта на държавата, за да се ограничи разпространението на заразата.