Изграждането на екоселище породи ново напрежение на плажа Алепу, съобщава bTV.

Последвахa обществено недоволство, проверки от екоинспекцията и налагане на глоби. Подалите оплакване обясниха, че са били спрени да минават през имота и не са могли да стигнат до плажа заради поставена ограда.

Представителят на инвеститора Димитър Димитров увери, че оградата е законосъобразна, а къмпингът ще е екологичен и в него няма нищо незаконно.

Справка в Търговския регистър показва, че инвеститорът придобива земята като апортна вноска от "Алепу Вилидж" АД. Димитров обаче отрече фирмата, която го изгражда, да има нещо общо с "Алепу Вилидж".

Съгласно проектното предложение токът и водата трябва да бъда взети от имота на Алепу, но минават през общинска улица и две защитени зони. По тази причина екоинспекцията спира строежа. От РИОСВ - Бургас са установили, че изграждането на екокъмпинга трябва да спре.

От ДНСК изчакват УАСГ да каже как да съборят незаконния строеж на Алепу

От ДНСК изчакват УАСГ да каже как да съборят незаконния строеж на Алепу

Ще информират инвеститора за всички следващи действия

Директорът на бургаската екоинспекция инж. Зинка Стойкова обясни, че районът, в който се намира имотът, не попада в защитена територия, но попада в две защитени зони по директивата за местообитанията и за птиците. Поради тази причина се налага извършване на оценка за съвместимост.

"Тоест господинът е получил писмо на 2 юли с подпис от РИОСВ-Бургас какво трябва да извърши, но започва изграждането без наше съгласие", подчерта тя.

"Можете да подадете заявление с документация, окомплектована по реда на чл. 6 ал. 2 от ЗУТ, за издаване разрешение за поставяне на преместваеми обекти. На вас това звучи ли ви, като че сме издали разрешение за каквото и да било? Не, нали", коментира кметът на Созопол Тихомир Янакиев.

Има над 20 подобни урегулирани поземлени имоти с право на строеж в района на защитените зони, гласувани в годините на назад в Общинския съвет на Созопол. Тепърва собствениците им ще проявят претенции.

Възстановяват грозната рана на Алепу

Възстановяват грозната рана на Алепу

Склонът на Алепу ще бъде възстановен по екологосъобразен начин