Склонът на Алепу ще бъде възстановен по екологосъобразен начин. Това каза депутатът от "Продължаваме промяната" Мирослава Петрова пред журналисти в парламента. Според нея хората отдавна са чакали да имаме премиер, когото го е грижа за природата на България и има политическата воля да защити нейния интерес . Сега имало и институции, които работят.

В момента сме пред възлагане, и може би вече се е случило, на задание за проектиране за възстановяване на грозния белег, който нанесе грозното строителство в местността Алепу, категорична бе Петрова. Тя не се ангажира със срок, но вярва, че това ще се случи бързо.

Отложиха за януари делото за строежа на Алепу

Отложиха за януари делото за строежа на Алепу

Заради временна нетрудоспособност на прокурора

Припомняме, че случаят със строежа на плаж "Алепу" придоби широк обществен отзвук през лятото на 2020 г. след протести на еколозите, като вече веднъж бе спрян и през пролетта на 2019 г. Екозащитници изразиха предположение, че свлачището на плажа е било активирано умишлено, за да има претекст за изграждането на брегоукрепителното съоръжение, което обаче съмнително прилича на хотел. От Камарата на геодезистите определиха въпросната конструкция като гавра със закона. Тогавашният премиер Бойко Борисов разпореди ДНСК да извърши проверка и заяви, че Алепу "ще стане едно прекрасно обитание на птички, животни...". Казусът мина и през съда, като в крайна сметка разрешителното за строежа на т. нар "подпорна стена" беше обявено за нищожно. През април 2021 г. курортният комплекс "Алепу Вилидж" смени собственика си, след като "Главболгарстрой" се оттегли от проекта. Дружеството "ГБС Турс" ЕАД, носител на отстъпено право на строеж и на разрешението за строеж на ваканционното селище, ги продаде на частния инвеститор и строителен предприемач Стоян Василев.