Подпорната стена на плажа "Алепу" се отклонява от строителните книжа, които са издадени за нея. Извършената промяна е по време на строителството и тя не отговаря на одобрения инвестиционен проект. Това е установила проверката на Върховна административна прокуратура (ВАП), в която са ангажирани и ДНСК, РДНСК-Бургас, Областна и Морска администрация Бургас.

ВАП е сигнализирала за незабавно действие ДНСК във връзка с незаконното строителство по реда на ЗУТ. Припомняме, за този строеж стана ясно, че архитектурното бюро проектирало строежа е със собственик арх. Ангел Захариев, съпруг на Екатерина Захариева - в момента вицепремиер и външен министър.

Прекрасно местообитание за птички вижда Борисов на "Алепу"

Прекрасно местообитание за птички вижда Борисов на "Алепу"

Гледай ме внимателно какво ще кажа, защото си ми доложил - реплика на премиера към шефа на ДНСК

В парк "Росенец" проверката е установила, че не е осигурен свободен достъп до крайбрежната ивица заради поставена временна строителна ограда.

В МРРБ липсва одобрен инвестиционен проект за изграждане на пристанищен обект, няма одобрен инвестиционен проект за изграждането и на двуетажна постройка, разположена в непосредствена близост до крайбрежната ивица. В парка "Росенец" се намира т.нар. летни сараи на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Снимка 489080

Източник: ВАП

Проверка в местността "Аркутино" е установила, че към настоящия момент не се извършват строителни дейности в близост до крайбрежната ивица. Констатирано е, че липсва строителна ограда и обезопасяване на бетонова конструкция, чието изграждане е преустановено през 1992 г. Следва кметът на община Созопол да предприеме действия по реда на чл.195 от ЗУТ за обезопасяването на обекта.

Снимка 489077

Източник: ВАП

В местността "Буджака" е установено наличието на оградени с масивни огради терени и масивни постройки, ограничаващи достъпа до крайбрежните скали. Достъпът до морето е възможен единствено по тясна пътека, която може да бъде опасна за преминаващите през нея граждани. За курортния комплекс се знае, че е собственост на бизнесмена Иво Прокопиев.

За обектите в местността "Буджака" са образувани отделни прокурорски преписки.

Снимка 489078

Източник: news.bg

При проверка на комплекс "Венид Еко вилидж" в Свети Влас се констатира, че към момента не се извършват дейности по строителството на жилищни сгради и хотел - 36 бр. къщи в съответствиe с общата строителна забрана за периода до 1 октомври по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. С оглед това, че не е била издадена изрична заповед до 21.07.2020 г., от кмета на община Несебър е изискано да бъде издадена такава до произнасянето на Административен съд - Бургас относно разрешенията за строеж в гористата местност.

Снимка 489083

Източник: ВАП

На органите на РДНСК - Бургас е възложено предприемането на мерки за указанията на началника на ДНСК и за спазване на ЗУТ.

Проверките за незаконосъобразно строителство по Черноморието продължават, уверяват от ВАП.