Курортният комплекс "Алепу Вилидж" вече е с нов инвеститор, след като "Главболгарстрой" се оттегли от проекта.

Строежътна ваканционното селище датира от 2007 г., като собственик на земята и инвеститор в проекта е компанията "Алепу Вилидж" АД.

От "Главболгарстрой" посочват, че през 2016 г. са се включили като партньор в проекта при вече обявено инвестиционно намерение от страна на "Алепу Вилидж" и с цел да допринесе за запазване облика на района, както и за да предотврати риска от разрастващото се свлачище.

Неовладяването на свлачищните процеси и потенциалното засягане на действащата пречиствателна станция създаваше реален риск от замърсяване на целия залив "Дюни", както и на намиращия се в съседство плаж "Аркутино", посочват от дружеството.

Те посочват, че въпреки че извършените строителни дейности са законосъобразни, заради негативната кампания са решили да се откажат изцяло от участието си в проекта.

Снимка 529144

Източник: Стоян Василев

Така дружеството "ГБС Турс" ЕАД, което е носител на отстъпено право на строеж и на разрешението за строеж на ваканционното селище, е продадено на частния инвеститор и строителен предприемач Стоян Василев. Сделката е финализирана и са подадени съответните документи към Търговския регистър.

От днес "ГБС Турс" вече се казва "Блек сий фемили резидънс". Компанията остава като един от инвеститорите на ваканционното селище.

Новият собственик възнамерява да проведе срещи с представители на туристическия бранш, на местната общественост, както и с еколози и природозащитници, за да се намери най-добрият законов и обществено приемлив начин проектът да бъде завършен.

Снимка 529145

Източник: Стоян Василев

Той е категоричен, че всички извършени действия са законови и съгласно одобрените проекти. Първият етап - изграждането на укрепително съоръжение, е било наложително и ключово за укрепване на свлачището, което представлява опасност за съществуващия път, плажа, а също така и за пречиствателната станция в съседство, чиято повреда би довела до екологична катастрофа в залива "Дюни".

Новият инвеститор посочва, че свлачището се следи ежегодно от "Геозащита" ЕООД - Варна, но инициатива за неговото укрепване има единствено с частен ресурс. Издадено е разрешително за строеж, предвиждащо укрепването му чрез съоръжение, което след изграждането си трябва да бъде част от конструкцията на сграда.

Адвокат Димитър Данаилов пояснява, че заради изискванията на ЗУТ строителството е на два етапа. След въвеждането в експлоатация на укрепителното съоръжение регионалното министерство е издало предварително съгласие за продължаване на доизграждането на курортния комплекс.

По думи на новия инвеститор премахването на вече изграденото укрепление е опасно и крие риск за допълнително активизиране на свлачището, за срутване на бреговата ивица и повреда на пречиствателната станция.

Снимка 529146

Източник: Стоян Василев

Към момента строителните дейности по проекта "Алепу Вилидж" са спрени и се изчаква решението на ВАС. Зоната е обезопасена с ограждения, които са извън терена на плажа.

Инвеститорът уверява, че плажът, който е държавна собственост, ще остане достъпен за всички независимо от етапите на строителство.

Припомняме, през февруари бившият вече инвеститор на "Алепу вилидж" обяви, че ще обжалва решението на съда от 18 февруари, според което разрешителното за строеж на "подпорния хотел" е нищожно.

Случаят със строежа на плаж "Алепу" придоби отново широк обществен отзвук през лятото на 2020 г. след протести на еколозите, след като вече веднъж бе спрян през пролетта на 2019 г.

Екозащитници изразиха предположение, че свлачището на плажа е било активирано умишлено, за да има претекст за изграждането на брегоукрепителното съоръжение, което обаче съмнително прилича на хотел. От Камарата на геодезистите определиха въпросната конструкция като гавра със закона.

След извършени проверки стана ясно, че в местността "Алепу" са били предвидени не един, а 23 строежа.