"Подпорната стена", приличаща на хотел в местността Алепу на Шофьорския плаж край Созопол, е законно изградена. Това реши окончателно Върховният административен съд, съобщава БНР.

5-членният състав отмени акта на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков от правителството на Гълъб Донев, с който отказа да съгласува проекта, и реши, че действията му са незаконосъобразни.

Фирмата инвеститор "Бриз 2000" обяви, че проектът "Алепу вилидж" за строителството на жилищна сграда с 90 ваканционни апартамента ще бъде завършен.

Ако всичко върви по план, до две години в местността Алепу ще има изградена голяма жилищна сграда с апартаменти, заяви Стоян Василев от фирмата инвеститор на проекта.

Той посочи, че тепърва предстои издаването на предварителното съгласие. Ще бъдат подадени документи в Община Созопол за одобряване на проектите и за издаване на строително разрешение. Василев изрази надежда до края на годината да бъде получено строително разрешение.

Алепу: от свлачище през къщичка за птички до подпорна стена на курорт

Алепу: от свлачище през къщичка за птички до подпорна стена на курорт

Иван Шишкво: С жонглиране около закона се опитват да ни правят на луди

"В момента по проекта е завършен първият етап, който включва изграждането на подпорна стена, укрепваща брега. Проблемът е, че строежът се разминава със съгласуваните документи, защото подпорната стена има помещения, приличащи на бъдещи стаи и асансьорни шахти, което видимо е част от 4-етажна жилищна сграда. За бъдещото строителство трябва да бъде изготвена ОВОС", подчерта Тома Белев от "Зелено движение":

Той отбеляза, че вратичка по въпроса за спазване на екологичното законодателство няма. Този строеж не може да продължи, ако няма екооценка на устройствения план или няма ОВОС на самото намерение да се строи такъв огромен комплекс, категоричен бе Белев.

Не един, а 23 строежа са предвидени в защитената местност "Алепу"

Не един, а 23 строежа са предвидени в защитената местност "Алепу"

Те са минали екооценка и строителството може да започне във всеки момент

До края на годината фирмата инвеститор на проекта ще се опита да придобие документите, включително и строително разрешително, за завършването на големия жилищен комплекс в местността.

Припомняме, подпорната стена на Алепу се превърна в емблема на застрояването по Черноморието и използването на схеми. Проектът доведе до голям скандал през 2020 г. и вече бе спрян през пролетта на 2019 г. Години след това обаче нямаше особено развитие по казуса - укрепване на свлачище ли е, или е поредното строителство на хотел с бетони. Първите години ДНСК изобщо отричаше там да се строи.

Екозащитници изразиха предположение, че свлачището на плажа е било активирано умишлено, за да има претекст за изграждането на брегоукрепителното съоръжение, което обаче съмнително прилича на хотел. От Камарата на геодезистите определиха въпросната конструкция като гавра със закона.

Възстановяват грозната рана на Алепу

Възстановяват грозната рана на Алепу

Склонът на Алепу ще бъде възстановен по екологосъобразен начин