С жонглиране около закона се опитват да ни правят на луди, всички нас. Това коментира пред Нова телевизия бившият регионален министър Иван Шишков по повод решението на ВАС да отмени негова заповед, с която отказва да издаде предварително съгласие за строителство в района на Алепу.

Става въпрос за процедура за строителство на нов комплекс в съседен парцел над прословутата подпорна стена, бъдеща къщичка за птички, по заявките на бившия премиер Бойко Борисов. Процедурата е само задействана и минава през предварително съгласие от министър, но самите планове и разрешителните за строеж се издават от общината. Така че не е ясно точно какво иска да се строи там, обясни Шишков.

Той подчерта, че за първи път си позволява да коментира решение на съд, но според него при това обжалване на неговата заповед, е трябвало да се постанови незаконността на прословутото съоръжение. Като не се направи това, реално се отваря пътя за нейното узаконяване, тъй като вече няма да е укрепване на свлачище, а подпорна стена за вероятно туристически комплекс. "И не може вече да се премахне - ще си остане во век веков."

Не един, а 23 строежа са предвидени в защитената местност "Алепу"

Не един, а 23 строежа са предвидени в защитената местност "Алепу"

Те са минали екооценка и строителството може да започне във всеки момент

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството възнамеряват да обжалват решението на тричленния състав на ВАС. Делото е насрочено за 16 ноември тази година. По казуса МРРБ ще сезира ВАП с настояване да поиска нищожност на решението за ползване на обекта, както е поискала нищожност и за строителното разрешение.

БНР съобщава, че бъдещият курортен комплекс "Алепу - Бриз вилидж" предвижда да включва апартаментна сграда за сезонно ползване, сграда за персонал, паркинг, КПП и зона за рекреация. Делото е образувано по жалба на собственика на имота "БРИЗ 2000" ЕООД. Припомняме, че през 2021 г., след като от скандала излезе името и на съпруга на външния министър в правителството на ГЕРБ Екатерина Захариева, "Главболгарстрой" се оттегли, а курортният комплекс "Алепу Вилидж" се сдоби с нов инвеститор.

Протестите са агитация и пропаганда, смята инвеститорът на "Алепу"

Протестите са агитация и пропаганда, смята инвеститорът на "Алепу"

Плажът е достъпен

С решението на ВАС се задължава министърът да се произнесе наново по преписката с указанията на съда. Според заповедта на министъра, представеното разрешение за геозащитния строеж, което трябва да осигури устойчивост на територията, е "нищожен административен акт". Самото дружество обжалва отказа на министъра с мотив допуснати административни нарушения.

В решението на съда пише, че министърът незаконно е отказал поисканото предварително съгласие за строителство в свлачищния район. Посочва се, че дружеството е представило всички необходими документи и имотът не попада в район, за който е наложена строителна забрана. Самата заповед за отказ се позовава на това, че представеното разрешение за геозащитния строеж, което трябва да осигури устойчивост на територията, е нищожен административен акт. Мотив за това е становище по валидността на разрешението за ползване от 2020 г., изискано от началника на ДНСК, а и решение на Бургаския административен съд от февруари 2021 г., потвърдено и от ВАС.

Според настоящия състав на върховните магистрати, става въпрос за различни неща. Предходното дело е разглеждало не разрешение за ползване, а разрешение за строеж от 2018 г, издадено от главния архитект на Община Созопол.

Според съда, министърът незаконосъобразно е приел и че укрепването на свлачището на Алепу е незаконен строеж.

Решението на съда подлежи на обжалване с касационна жалба пред петчленен състав на ВАС.

Строеж на екокъмпинг породи ново напрежение край Алепу

Строеж на екокъмпинг породи ново напрежение край Алепу

Екоинспекцията спря строежа до извършване на оценка за съвместимост

Подпорната стена на Алепу се превърна в емблема на застрояването по Черноморието и използването на схеми. Макар и да доведе до голям скандал през 2020 г., вече веднъж бе спрян през пролетта на 2019 г., и три години няма особено развитие по казуса - укрепване на свлачище ли е, или е поредното строителство на хотел с бетони. Първите години ДНСК изобщо отричаше там да се строи.

Екозащитници изразиха предположение, че свлачището на плажа е било активирано умишлено, за да има претекст за изграждането на брегоукрепителното съоръжение, което обаче съмнително прилича на хотел. От Камарата на геодезистите определиха въпросната конструкция като гавра със закона.

От ДНСК изчакват УАСГ да каже как да съборят незаконния строеж на Алепу

От ДНСК изчакват УАСГ да каже как да съборят незаконния строеж на Алепу

Ще информират инвеститора за всички следващи действия

Припняме и че първият служебен регионален министър арх. Виолета Комитова също заяви, че казусът "Алепу" е абсурден и показва хаотичността в строителството, което пък е огледално на държавата.

Такова бе мнението и на екоминистъра Асен Личев