Инвеститорът "Алепу вилидж" обяви, че ще обжалва решението на съда, според което разрешителното за строеж на "подпорния хотел" е нищожно.

Докато няма окончателно съдебно решение, строителството на плажната ивица в Алепу остава замразено.

Местните жители са доволни от решението на съда, но и скептични.

"Не един път е доказано как една ниска инстанция дава едно решение, после се обжалва и в крайна сметка се потвърждава накрая", коментира Христо Бардуков в качеството си на гражданин.

"Ние това го наричаме паметник на държавността - ако имаше закони, които да се спазват, нямаше да се стигне до тук", каза той.

Съдът в Бургас обяви за нищожно строителното разрешително на Алепу

Съдът в Бургас обяви за нищожно строителното разрешително на Алепу

Издаденото разрешително било в противоречие с материалните разпоредби на закона

Според Спас Узунов от "Био разнообразие" ще е много трудно да се възстанови плажната ивица. "Ако съдът реши, инвеститорът задължително трябва да я възстанови в първоначалния вид. Това ще отнеме време, ще е много скъпо и не знам кога ще стане", допълни Узунов. 

Припомняме, че вчера съдът в Бургас се произнесе по казуса, като обяви за нищожно строителното разрешително на "Алепу". 

На 27.08.2020 г., с постановление на Окръжна прокуратура - Бургас бе образувано досъдебно производство по чл. 282, ал. 1 от НК затова, че през месец септември 2018 г. съответното длъжностно лице е нарушило служебните си задължения при издаване на разрешителното за строеж, с цел да бъде набавена облага за други лица, като от тези действия могат да настъпят немаловажни вредни последици.

Не един, а 23 строежа са предвидени в защитената местност "Алепу"

Не един, а 23 строежа са предвидени в защитената местност "Алепу"

Те са минали екооценка и строителството може да започне във всеки момент

Случаят със строежа на плаж "Алепу" придоби отново широк обществен отзвук след протести на еколозите, след като вече веднъж бе спрян миналата пролет.

Екозащитници изразиха предположение, че свлачището на плажа е било активирано умишлено, за да има претекст за изграждането на брегоукрепителното съоръжение, което обаче съмнително прилича на хотел. От Камарата на геодезистите определиха въпросната конструкция като гавра със закона.

Прокуратурата протестира разрешението за строеж на "Алепу"

Прокуратурата протестира разрешението за строеж на "Алепу"

То е издадено от главния архитект на Созопол през 2018 г.

Според оценката на шефа на ДНСК Иван Несторов заяви, че няма основание на този етап ДНСК да се намесва в наличния до този момент строеж и в плановете, тъй като службата може да коментари само разрешенията и документацията.

Върховна административна прокуратура сезира началника на Дирекцията национален строителен контрол да извърши незабавна проверка на законността на строежа на плаж "Алепу".

МРРБ също проверява строежа. На местността "Алепу" са били предвидени не един, а 23 строежа.