Държавата убива строителния бранш. Липсата на индексация на договорите с публични възложители поставя под въпрос съществуването на целия отрасъл - и малки, и средни, и големи фирми. На всички вписани в Централния професионален регистър на строителя над 6000 хиляди компании. Това се казва в позиция на Камарата на строителите в България (КСБ) във връзка с отхвърлените вчера на първо четене от парламента промени в Закона за обществените поръчки.

Парламентът събра кворум на ръба

Парламентът събра кворум на ръба

Не присъства нито един депутат от ГЕРБ/СДС

"Окончателно стана ясно, че индексация няма да има - вчера парламентът отхвърли промените в Закона за обществените поръчки, които според управляващите трябваше да дадат възможност за нея. Стана ясно още, че и пари за индексация няма. Вече няма смисъл да водим разговори, нито да убеждаваме за необходимостта от актуализиране на договорите. Бяхме уверени от властта, че осъзнава сериозността на проблема и ще предприеме нужните действия да го разреши. Но бяхме излъгани. Държавата умишлено погубва цял отрасъл, който доскоро произвеждаше 10% от БВП. И който дава работа на 200 000 души, подчертават от КСБ.

Пленарна зала ще реши съдбата на актуализацията

Пленарна зала ще реши съдбата на актуализацията

Тримата депутати на ИТН гласуваха "въздържал се"

От браншовата организация отбелязват, че строителният отрасъл включва изграждането на пътища, жп инфраструктура, жилищни и обществени сгради, пречиствателни станции, подмяна на водопроводни и канализационни мрежи, повишаване на енергийната ефективност на остарелия жилищен фонд и множество други дейности. Строителите заявяват, че сега проекти за милиарди във всички сфери с публични възложители няма да бъдат изпълнени и отговорността за това няма да е на изпълнителите.

Строителите притеснени, че индексацията се бави драматично

Строителите притеснени, че индексацията се бави драматично

Отрасълът е на ръба и няма време да чака повече

"КСБ винаги е поддържала позиция да стои встрани от политическите интриги. Но не можем да замълчим, когато от най-високо ниво ни наричат мафия. Не можем да замълчим в името на нашите служители, които с гордост се наричат строители. Всичко, което е изградено в страната, е плод на общия ни труд. И не може да получаваме подобно отношение. КСБ ще продължи да защитава с всички законови средства интересите и честта на своите членове", посочват още от Камарата на строителите в България.