В днешния парламентарен ден депутатите събраха кворум на ръба. Точно 121 депутати, минималното изискуемо, се регистрираха в пленарна зала.

Не присъства нито един депутат от ГЕРБ/СДС. Припомняме и че до този момент нито един депутат от ГЕРБ, включително и лидера на партията и бивш премиер Бойко Борисов не е коментирал разтурването на коалиционното правителство. Вчера Борисов заяви, че в Банкя няма ток и затова не знае какво се случва.

Към 10 часа ГЕРБ дойдоха в парламента, макар и депутатите на Борисов да запазиха мълчание пред журналистите. Излязоха по-късно със съвет правителството да поиска вот на доверие. 

ГЕРБ посъветваха Петков да иска вот на доверие

ГЕРБ посъветваха Петков да иска вот на доверие

Въпреки че смятат, че така или иначе предстоят два такива другата седмица

След заявката от вчера на Слави Трифонов, че изтегля министрите от кабинета си, е под въпрос не само дали страната ще има правителство, но и с какво ще се занимава парламентът. Днес гласуваната (без министрите на ИТН) актуализация на бюджета влиза в парламентарните комисии за разглеждане, а се знае, че депутатите на Слави Трифонов ще подкрепят само частта в бюджета за социалните плащания и пенсиите. Това обаче би разбъркало сметките на Министерство на финансите, а и би забавило самото гласуване. Още миналата седмица, при цялостна съставно коалиция, имаше подозрения, че актуализацията няма да мине лесно през парламента и пенсионерите няма да си получат увеличението от 1 юли. 

Петков след коалиционния съвет:  Ще кажем "не" на хаоса

Петков след коалиционния съвет: Ще кажем "не" на хаоса

Няма да допуснем спирала от избори, обеща премиерът

Отделно на това вчера премиерът Кирил Петков анонсира, че още днес новият закон за КПКОНПИ ще бъде внесен в парламента, като основен в целите на правителството, а и на коалицията за борба с корупцията. За шеф на агенцията ще бъде издигнат вътрешния министър Бойко Рашков. Ако това се случи означава, че в правителството Петков се оголва още един министерски пост, който ще трябва да бъде гласуван в парламента - този на вътрешния министър. 

Хамид: ДПС да подкрепи Кирчо лъжеца? Вие шегувате ли се?

Хамид: ДПС да подкрепи Кирчо лъжеца? Вие шегувате ли се?

Ще видите, лаконичен бе той и за това, дали движението би подкрепило друго правителство

От "Има такъв народ" тази сутрин дадоха различни заявки за действията си от тук нататък. Ива Митева, която в предишните парламенти беше и председател на НС от групата на Слави Трифонов, заяви амбиция да се завърти парламентарната рулетка и мандатоносители да станат те, като сформират правителство на "съгласието". 

Партиите в НС да се разберат и да не хвърлят държавата в хаос, очаква Надежда Йорданова

Партиите в НС да се разберат и да не хвърлят държавата в хаос, очаква Надежда Йорданова

Тя се надява дебатът за антикорупционното законодателство у нас да не се бави умишлено

Любомир Каримански пък, също един от водещите депутати в групата на ИТН и шеф на парламентарната бюджетна комисия, увери, че никога не е пречил и няма и да го прави по отношение на работата, визирайки процедурата по актуализация на бюджета. 

12 депутатите са необходими на остатъците от четворната коалиция, за да им бъдат гласувани и законопроектите, и новите предложения за министри, ако се стигне до такива и правителството не падне преди това. 

ДБ може и да не подкрепят правителство на малцинството

ДБ може и да не подкрепят правителство на малцинството

Ако някой мисли, че има визия, да излезе от бункера и да поеме отговорност

анкета

Какво се случи?

Виж резултати

ИТН предпазва Петков от национално предателство 12.4%

Става въпрос за пари 47.0%

Слави е последният мохикан 7.4%

Кой да е изненадан 5.3%

Сценарий за цирк 27.8%