Надявам се, че забавянето на дебата за антикорупционното законодателство в България не е било умишлено. Това коментира в Люксембург министърът на правосъдието Надежда Йорданова, цитирана от БНТ.

Йорданова заяви, че очаква политическите сили в парламента да се разберат и да говорят конструктивно, за да не се хвърля държавата в хаос.

Тя участва в среща на министрите на правосъдието на страните от ЕС. По думите на Надежда Йорданова колегите ѝ от останалите държави са много притеснени заради войната в Украйна.

Парламентът събра кворум на ръба

Парламентът събра кворум на ръба

Не присъства нито един депутат от ГЕРБ/СДС

"През последните месеци всички, мисля, че станахме свидетели на различни спорове, дискусии по различни теми. Това, което аз мога да споделя от гледна точна на антикорупционното законодателство, е, че дебатът се проточи твърде дълго. Аз защитавах виждането, че ние трябва да ускорим дебата. Надявам се, че забавянето не е било умишлено. Очаквам в парламента политическите сили да седнат и да говорят конструктивно, защото в рамките на всички кризи и текущата война в Украйна, с всеки от другите колеги - министри на правосъдието, които говоря, всички са много притеснени, нека да не хвърляме държавата в хаос", коментира правосъдният министър.

Когато корупцията е на щанда като дъвка

Когато корупцията е на щанда като дъвка

Темата за корупцията е удобна за предизборната реторика и като основа за възпроизводството на популизма и неговото трайно навлизане в националните публични институции. На практика това развитие на нещата намали потенциала на институциите да се борят с корупцията