Вторият проект между България и Белгия за приложение на новото законодателство на Европейския съюз в сферата на миграционната политика бе представен на пресконференция в МВР.

През България минава един от основните миграционни потоци към ЕС, главно от страните от Близкия и Средния изток, и Африка, съобщи директорът на дирекция "Миграция" към МВР Стефан Христов, цитиран от БТА.

Христов отбеляза, че в последните години тенденцията за незаконна миграция през България се увеличава, като напоследък страната ни се превръща в крайна точка за мигрантите.

Той добави, че дирекция "Миграция" е изградила звена в 28-те района на МВР в страната. Христов допълни, че през последните три години е бил изграден първият дом за нелегално пребиваващи в България. Предстои в района на Любимец да бъде изграден втори такъв дом, посочи Христов.

По думите му, средно на година в България са наложени мерки на близо 2000-3000 нелегално пребиваващи, които са изведени от страната. Цената на съвместния проект между България и Белгия е 600 000 евро, като 80 на сто от тях са осигурени от Европейската комисия, а останалите 20 на сто са от национално финансиране.

Продължителността на проекта ще бъде 15 месеца, като през този период в дирекция "Миграция" постоянно ще присъства съветник от белгийските миграционни служби.