В ход е проект за изграждане на нов пункт на пътна полиция КАТ и модерна автоборса.

На път сме да намерим решение, което ще създаде условия за нормално обслужване и за цялостен контрол на вноса и регистрацията на автомобили", съобщи вътрешният министър Румен Петков.

Той уточни, че става въпрос за държавен терен, който според главния архитект на София е подходящ за нов пункт на кат.

Петър Диков - главен архитект на София каза, че в Столичната община е създадена организация максимално бързо да се придвижи проекта, след решаването на въпроса за собствеността на земята.

Подходящ терен за КАТ и автоборса според общината е теренът на Цариградско шосе и околовръстния път. Там има 380 дка държавен терен и е подходящо изграждането на около 120 дка пункт на КАТ и изграждане на модерна автоборса, каза Петър Диков.

Румен Петков, каза че вече е провел разговори с Нихат Кабил за предоставянето на терена за пункт на КАТ и представителства на фирмите вносители на автомобили и че предстои съгласувателна процедура за решаването на въпроса в Министерския съвет.

От Асоциацията на вносителите на автомобили заявиха готовност да изградят бъдещия обект със средства от нейни членове и други структури.

Румен Петков каза, че миналата година са регистрирани над 400 хил. автомобила с първа регистрация в България, от които около 120 хил. са в столицата.

Сегашният терен на КАТ непрекъснато се свива и поради реституция, добави той и подчерта че независимо от мерките, които се взимат теренът е недостатъчен.