Част от студентите на Техническия университет в София излязоха с онлайн петиция срещу възможността за провеждане на присъствени упражнения, съобщи БНР.

В петицията се настоява всички занимания във висшето училище, без изключение, да са в онлайн форма до края на пандемията. Повод за искането на студентите стана заповед на ректора проф. Иван Кралов, влязла в сила на 23 ноември, според която обучението във висшето училище се провежда в комбинирана форма - онлайн и присъствено, като лабораторните упражнения протичат присъствено в самото учебно заведение. В условията на пандемия от Covid-19 обаче, част от студентите са притеснени да идват в университетските лаборатории.

Заради притеснения от заразяване с коронавирус възпитаници на Техническия университет вече заявиха, че няма да присъстват на лабораторни упражнения. Таня Димитрова, второкурсник в специалността Компютърно и софтуерно инженерство.

Студенти искат от МОН да се върнат в университетите

Студенти искат от МОН да се върнат в университетите

Те са разтревожени за качеството на практическата си подготовка заради онлайн обучението

Проведено е допитване сред по-голямата част от специалностите и курсовете в университета, то е публикувано на Фейсбук страницата на Студентския съвет. Според резултатите студентите искат смесено провеждане на лабораторните упражнения - присъствено и онлайн. По тази причина от Студентския съвет предложиха на ректора на университета проф. Иван Кралов да се даде възможност на студентите и преподавателите сами да избират формата на провеждане на лабораторни упражнения спрямо това дали съответното упражнение може да се провежда в онлайн среда, или за него има нужда от специализирано оборудване.

От ръководството на Техническия университет към момента не коментират темата.