За съжаление 148 години по-късно заветът на Левски не е изпълнен.

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти, след като поднесе цветя пред паметника на Васил Левски в деня, когато се прекланяме пред паметта му 148 години от неговата гибел.

Свободата я имаме, но остава въпросът за вътрешната ни свобода - доколко сме силни и доколко наистина народното остава преди всичко. Доколко наистина сме допуснали достойни българи да ни управляват, така че да бъдем равни с европейските народи, изтъкна Йотова.

По думите й има още какво да се желае и върху какво да се работи, за да бъдем равни с европейските народи. Всеки от нас трябва да направи своя равносметка, защото живеем във време, от което зависи много от това накъде и как ще тръгне България, отбеляза вицепрезидентът.

На въпрос на News.bg кои са основните завети, които сме научили от Апостола, но за съжаление не ги спазваме, Йотова посочи, че те не са един или два. Често трябва да препрочитаме тази малка книжчица "Дневника на Левски", не всичко от там можем да разчетем все още.

Тя настоя да се замислим върху толерантността помежду ни, а и "можем да бъдем силни само, ако сме обединени, а не можем да чакаме някого, който да ни бъде вечният спасител, откъдето и да е той". Заедно можем да донесем свободата си и заедно можем да строим България, подчерта вицепрезидентът.

"За управниците, за народното дело и за това, че то е по-важно от всичко на света, по-важно от нас самите и за това, че няма значение какъв пост заемаш, а е важно да работиш за народа и за хората си. Ще има успех онази държава и онази нация, която направи техния правилен прочит", завърши Илияна Йотова.

Радев, Борисов и Караянчева почетоха паметта на Апостола на свободата

Радев, Борисов и Караянчева почетоха паметта на Апостола на свободата

И тримата се обединиха около думите на Левски: "Дела трябват, а не думи"