По повод информациите, че сръбските власти искат по 50 евро такса на българите, които преминават през Сърбия с лична карта, говорителят на Министерството на външните работи Димитър Цанчев обясни, цитиран от БНР, че таксата е напълно законна.

Той подчерта, че единственият законен документ за пътувания на български граждани в страни извън ЕС е задграничният паспорт. "При пътувания в чужбина българските граждани могат да влизат с лична карта само в държавите, които са членки на ЕС. При пътувания във всяка една друга държава в света те са длъжни да носят своя задграничен паспорт, с който се легитимират пред съответните гранични власти.

В случая с Република Сърбия сръбските власти дават възможност на онези български граждани, които искат да влязат с лична карта, да направят това, но в тези случаи сръбските гранични власти издават т. нар. транзитен паспорт. Тази услуга струва 50 евро.

Поради тази причина Министерството на външните работи на България горещо препоръчва на българските граждани, когато пътуват през Сърбия и през всички държави, които не са членки на ЕС, да носят своите задгранични паспорти. Това е единственият документ, с който те могат да преминават чужди държавни граници извън тези на ЕС", каза Димитър Цанчев.