Откриха телефонна линия за украинските деца, засегнати от войната. Тя е с номер 116 111. Линията е част Глобалната мрежа от национални телефонни линии за деца - Child Helpline International и си сътрудничи с линиите в 140 държави.

Въпреки че са евакуирани от Киев, консултантите от Украинската телефонна линия за деца 116 111 продължават да осигуряват психологическа подкрепа на децата, като само за един ден са получили повече от 200 съобщения от деца от различни региони на Украйна. Децата споделят, че се страхуват от експлозии и стрелби, както и се притесняват за живота си. Това стана ясно по време на спешно свикана извънредна среща на европейските телефонни линии за деца.

По време на заседанието стана ясно, че Глобалната мрежа за телефонни линии за деца е в търсене на технологично решение, за да може обажданията, на които украинската телефонна линия не успява да отговори, да бъдат прехвърляни на партниращите детски линии в други държави, включително и на българската.

ДАЗД има споразумение за сътрудничество със спешния телефон 112. Линията 116 111 е бърза връзка с отделите за закрила на детето по места в страната. Гражданите се обслужват според техните конкретни нужди и запитванията могат да бъдат насочвани и подпомогнати по компетентен начин за техния конкретен случай към районните полицейски управления, общини, регионалните управления на образованието, социални услуги и други. При необходимост това е лесен начин и за подаване на сигнал за дете, което се намира в риск за здравето и живота си. На телефон 116 111 гражданите на Украйна могат да получат информация за лицензираните услуги за деца на територията на страната ни.

От мобилен телефон през интернет страницата на Националната телефонна линия за деца 116 111 може с бърза връзка с едно кликване да се свържат с консултантите на линията: https://www.116111.bg.