От ТЕЦ "Бобов дол" отричат да има замърсяване на въздуха и на водата на река Разметаница, съобщава БНР.

Припомняме, вчера екосдружения сигнализираха за превишавания на среднодневната норма на Европейския съюз за фини прахови частици.

От "Грийнпийс" - България съобщиха, че изследване на качеството на въздуха е установило пет случая на превишавания на среднодневната норма за фини прахови частици на ЕС и Световната здравна организация, както и 11 превишения на препоръчителните според СЗО среднодневни стойности за серен диоксид.

Изпълнителният директор на дружеството инж. Любомир Спасов обаче днес поясни, че ако има замърсявания, то те са били инцидентни и незначителни. Той бе категоричен, че няма постоянни превишавания на нормите, които да носят със себе си някакви санкции, забележки или предписания.

Екоактивисти негодуват срещу ТЕЦ „Бобов дол“

Екоактивисти негодуват срещу ТЕЦ „Бобов дол“

Установени са тревожни нива на замърсяване

Спасов определи като "инцидентен случай" замерването от миналата година за река Разметаница, че pH-то е малко по-високо от нормалното.

Според него проблемът с изгарянето на боклук в централата е решен окончателно и напомни, че още през лятото на 2020 г. от дружеството са обявили, че се отказват въобще от идеята да горят боклук.

Припомняме, сагата с горенето на отпадъци в топлофикационното дружество продължава отдавна.

През януари тази година ТЕЦ "Бобов дол" беше глобен със 100 000 лв. заради горене на боклук.

Година по-рано проверка в ТЕЦ-а установи, че отпадъците са горени без разрешително.

На 18 януари 2020 г. прокурори и следователи влязоха в централата. Повод за посещението беше разследването на прокуратурата за престъпления против народното здраве и околната среда.

ТЕЦ "Бобов дол" отнесе солена глоба заради горене на боклук

ТЕЦ "Бобов дол" отнесе солена глоба заради горене на боклук

Съдът потвърди санкцията от 100 000 лв., определена от екоинспекцията

На 23 януари стана ясно, че са отнели разрешителното на ТЕЦ "Бобов дол" за горене на отпадъци.

На 20 февруари пък директорът на ТЕЦ-а беше задържан.

На 27 март от ТЕЦ-а съобщиха, че отново ще горят отпадъци, след като забраната на екоминистъра отпреди два месеца е отпаднала. Според информацията ще могат да се изгарят по 96 тона RDF отпадък за денонощие.

Подновеното горене на отпадъци обаче предизвика остро недоволство сред местните хора.

На 10 октомври миналата година Районният съд в Дупница потвърди глобата в размер на 80 000 лв., наложена на "ТЕЦ - Бобов дол" от екоинспекцията в Перник.