"Категорично в края на третата вълна сме и тя беше предизвикана от налагането на британския вариант на COVID-19, който е доста по-заразен". Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев в сутрешния блок на БНТ.

Само британският вариант е разпространен в нашата страна, но се търсят и останалите. В нашата страна не сме доказали останалите варианти на вируса, увери той.

Третата вълна отминава и с днешна дата заболеваемостта на 14 дни е под 170 на 100 000 души. Благодарение на мерките успяхме да постигнем едно бавно нарастване на случаите, което доведе до там, че системата на здравеопазване не се натовари, доволен е Кантарджиев.

Починалите от COVID-19 минаха 17 000 души

Починалите от COVID-19 минаха 17 000 души

963 539 са общо поставените дози ваксини от началото на кампанията

За разлика от ноември сега случаите бавно намалявали и за разлика от декември благодарение на мерките случаите бавно започнали да намаляват.

Не трябва да се събират на закрито много хора, винаги да има проветрение и да се носят маски, когато човек контактува с останалите, посъветва медикът.

Тодор Кантарджиев е доволен, че здравните власти се справили с много по-леки мерки.

По отношение на ваксината на Pfizer/BioNTech и за това дали тя е безопасна, проф. Кантарджиев уточни, че е доказано, че ваксината на "Пфайзер" е безвредна за младите. Той е смутен, че темата с коронавируса и ваксините се политизирала.

Трябва да се свикне, че опитни хора трябва по един добър начин, благосклонно към обществото да обясняват нещата. Хората трябва да се успокояват и да им се обяснява, настоя той.

„Зелените коридори“ за ваксинация продължават, има достатъчно количества

„Зелените коридори“ за ваксинация продължават, има достатъчно количества

От началото на месец май до сега около 125 000 души са имунизирани

Обмисля се възможността ваксините да бъдат доставяни по места, което щяло да затрудни РЗИ. С РНК ваксините се изгражда по-бързо имунитетът, отколкото с векторните ваксини. Обикновено при векторните ваксини оплакванията са при първата ваксинация, докато при РНК ваксините оплакванията са при втората игла, обясни проф. Кантарджиев.

Около 5 до 10% от хората не изграждат имунитет, което е при всички ваксини, поясни той. 

Според него по политически причини все още я няма векторната ваксина "Спутник V". Всяка ваксина, която действа и е регистрирана е добре дошла за обществото, увери проф. Кантарджиев, който допълни, че нашата страна е единствената, в която хората могат да избират ваксини.

40 000 души в България, ваксинирани с "Астра Зенека" се чувстват добре, но РНК ваксините остават предпочитани.

Учениците от 6 и 11 клас се връщат в класните стаи

Учениците от 6 и 11 клас се връщат в класните стаи

5, 9 и 12 клас, които се върнаха към присъствено обучение на 26 април, ще учат така до края на тази седмица

Той се надява в края на лятото да имаме колективен имунитет, ако не се яви биологичен проблем, но трябва да спазваме мерките с носенето на маските.

Между първата и втората ваксина доста хора се разболели, което било нормално. Хората трябва да се пазят между първата и втората ваксинация и да спазват мерките, призова той.

Витамин Д намалява възможността от заразяване с COVID-19.

За работата на НОЩ, проф. Кантарджиев заяви, че здравните власти не взимат заплати и хонорари за работата си в щаба. "Всичко това сме го правили в рамките на служебните си задължение, а работата беше много", призна той. Натрупала се умора, но все още стресът държи здравните власти.

Изборите не са сериозен фактор за покачване на случаите на COVID-19, смята Кунчев

Изборите не са сериозен фактор за покачване на случаите на COVID-19, смята Кунчев

Възможно е да се удължи извънредната епидемична обстановка