Правите преврат и с Изборния кодекс, и със закриването на специализираната прокуратура и специализирания съд. Това заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков от трибуната на Народното събрание за дневния ред на парламента. След вчерашния провал на парламентарното заседание, Народното събрание днес заработи - но с редуцирана програма. В дневния ред останаха промените в изборните правила, но не и намаляването на субсидиите на партиите до 1 лв. на глас.

Как се опитвате да си увеличите процентите, като прехвърлите президента към ЦИК пет месеца преди президентските избори. Не ви ли е срам от това, запита Биков. Два месеца преди изборите вие правите това, ядоса се той и предупреди, че нещата се виждат от всички.

Борисов недоволен: Никой не предложи план, всички се вторачиха да услугват на Радев

Борисов недоволен: Никой не предложи план, всички се вторачиха да услугват на Радев

Месец след изборите решенията се протакали умишлено

Който си мисли, че може да излъже хората с мошеничество и всякакви законодателства, които да замаскират това, което се случва отзад, много се е заблудил. Всички ви виждат в последните дни колко ви е смелостта и желанието да управлявате държавата, изтъкна Тома Биков.

Според нето ИТН щели да се държат отговорно, ако са поискали да правят правителство.

ГЕРБ ще продължи да бъде конструктивна опозиция в парламента. Биков призова третият мандат да предложи правителство, да се поиска финансова обосновка, да се направи оценка за въздействието и тогава да се извършват реформи. Първо правителството да бъде направено и след това носете отговорност, а не да се криете зад гърба на мнозинство на незнайно какви компромиси, подчерта Биков.

Вчера ГЕРБ гласували против дневния ред поради няколко причини - ГЕРБ не са част от мнозинството в парламента и управляващите не са съгласни, че това е дневният ред на Народното събрание. Вчера обаче сте се спазарили, защото две точки от дневния ред ги няма. Една от тях е за "Росенец". Кой клекна за "Росенец", запита Биков и продължи да пита: Кой клекна и за точката за субсидията?

Предложено е законодателство, което да струва между 10-15 млрд. лв. на българските данъкоплатци, посочи Биков. Той недоумява защо трябва да се променя Изборният кодекс с ясното съзнание, че най-вероятно изборите ще бъдат след 2 месеца.

Предприемате едни много радикални промени в съдебната система, без обществено обсъждане, без консултация с европейските институции, изрази възмущението си Биков. Кой има ползи тези дела да бъдат спрени, да не би да имат ангажименти към някого. Как се прави такава тежка реформа за три дни, запита Тома Биков.