Конституционният съд обяви за противоконституционни законовите разпоредби, даващи възможност на партиите да получават дарения без лимит от физически и юридически лица, съобщава БНР.

Припомняме, промяната беше въведена през преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета за 2019 г., а съдът беше сезиран от президента Румен Радев.

Промените бяха направени заради спор в 44-тото Народно събрание около партийните субсидии. Депутатите първо приеха цената на един глас да стане един лев, след което въведоха и безлимитното даряване. Впоследствие цената на глас стана 8 лева, но текстът за дарения без ограничение остана.

Днешното решение на Конституционния съд е взето единодушно и от него става ясно, че проблемът е в липсата на таван за даренията и във възможността пари да бъдат дарявани и от фирми с държавно участие.

Президентът сезира КС за даренията към партиите
Обновена

Президентът сезира КС за даренията към партиите

Той иска да бъде обявени за противоконституционни даренията от търговци

Според съда системата на финансиране трябва да гарантира, че всички партии са в състояние да се съревновават при равни възможности, което осигурява политическия плурализъм и създава гаранция за ефективното функциониране на демократичните институции.

Конституционните съдии считат, че субсидията е задължение на държавата, а не просто възможност. Определянето на конкретния размер на публичното финансиране пък е изцяло в компетентността на парламента.

Припомняме, въпреки че "Има такъв народ" внесе предложение за намаляване на партийната субсидия на един лев на глас, текстът не събра подкрепа в правната комисия и не стигна до пленарната зала.

Симеонов: Американският модел за субсидиите у нас ще бъде афганистански

Симеонов: Американският модел за субсидиите у нас ще бъде афганистански

И Симеонов прозря коалиция ГЕРБ - ДПС