Парното и топлата вода ще поскъпнат от август, а не както до сега от юли, посочиха от Топлофикациите в София и Пловдив.

Столичното дружество е поискало от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране увеличение от 4 на сто, информира БНР

Пловдивската Топлофикация иска поскъпване между 2 и 6%, като скокът ще зависи от цената на тока, който произвежда централата по комбиниран начин.

От двете най-големи Топлофикации в страната заявиха, че няма да допуснат заради закъснялото влизане в сила на наредбата за топлоснабдяване да бъдат забавени изравнителните сметки за парно на потребителите.

В двете дружества няма постъпило искане за удължаване на срока за изравняване с един месец, както обявиха че искат от фирмите за топлинно счетоводство.

Затова фирмите ще трябва да се съобразят със законовия срок за изравняване на сметките, казаха един от ръководителите на Топлофикация - София Стефан Дочев и изпълнителният директор на пловдивското топлофикационно дружество Мирко Угринов.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще се опита да направи разчетите така, че да няма поскъпване на парното и топлата вода, обяви зам. председателят на комисията Валентин Кирчев.