Екипът на организация за защита на животните "Четири лапи" е извършил проучване на транспорта на живи селскостопански животни през България в горещите дни в края на юни и през юли. Резултатът от проучването е силно притеснителен - камиони, пълни, а понякога и претъпкани с животни, пътуват през България в горещините, включително когато температурите надвишават 30, а дори и 40 градуса. В период от около една седмица, организацията наблюдава камиони, натоварени с телета, крави и овце, пътуващи към Турция и Гърция и наблюдава серия от нарушения при транспорта на животните.

За много от камионите, идващи от Централна Европа, а понякога и от Румъния и от страни от Западна Европа, България е транзитна държава към Турция и Близкия Изток. Животните могат да пропътуват десетки часове, за да достигнат до финалната дестинация. През България камионите пътуват често от румънската граница на юг до границата с Турция в рамките на един ден и често без да спрат.

Снимка 541001

Източник: Четири лапи

От организацията сигнализират, че животните са били жадни и не са могли да получат достъп до вода. Те съобщават и за случаи, в които камионите са спирали и са оставяли животните на слънце без грижа за тях.

"В един от дните, когато започна да вали летен дъжд, телетата бяха толкова отчаяни, че започнаха да се опитват да облизват решетките, за да пийнат малко вода."

Снимка 541000

Източник: Четири лапи

От "Четири лапи" напомнят, че животните не трябва да бъдат транспортирани по начин, който може да им причини нараняване или излишно страдание.

Организацията ще алармира институциите за откритите нарушения и призовава за незабавно прекратяване на транспорта в горещите часове.