Министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев ще даде старт на Третия централизиран конкурс за младши експерти в държавната администрация, съобщава Пресцентърът на министерството.

Той ще се състои от 9.00 часа в Клуб Мания 4 в Sky City Center.

Регистрация за участие в конкурса са направили 617 души.

Те ще положат изпит в 5 тестови центъра в страната - в София, Варна, Пловдив, Велико Търново и Бургас.

Както досега, предстоящият конкурс ще се проведе изцяло по електронен път и кандидатите отново ще имат възможност да се явят на два вида изпитни тестове - основен и специализиран.

Основният тест е задължителен за всеки кандидатстващ за длъжността младши експерт и има за цел да провери нивото на познаване и разбиране на основните нормативни актове, регламентиращи функционирането на администрацията в България, функциите, правомощията, отговорностите на различните административни органи, информираността за историята и институциите на ЕС, както и въпроси за проверка на общата езикова култура.

Вторият вид тестове - специализираните - не са задължителни.

На тях могат да се явят кандидатите, заявили желанието си да бъдат оценени знанията им в определена специализирана област: икономика, финанси, право, европеистика, компютърни умения, чужди езици (английски, френски, немски).

От специализираните тестове най-голям е интересът към изпита по компютърни умения (за него са се регистрирали 202 души) и по английски език (187 души).

Всички, които успешно преминат конкурса, стават част от националната база данни, от която всяка администрация може да търси подходящи кандидати за назначаване на длъжността младши експерт.

Използването на резултатите от класирането улеснява администрациите при обявяване на свободна позиция, тъй като няма да им се налага да провеждат конкурс, а могат да изберат няколко кандидати, отговарящи на техните изисквания, и да ги поканят на допълнително събеседване.