Националният план за възстановяване и устойчивост ще премине през близо 3 месечно одобрение на европейските институции. Ръководителят на съвета на Европейския съюз в България Цветан Кюланов обясни пред журналисти, че в регламента ЕС има 2 месеца за оценка на Плана, като при решение на националните власти и Комисията може да се постигне съгласие за удължаване на процеса.

След като ЕК даде своята оценка, Съветът на ЕС има 1 месец да одобри от своя страна Плана, а след това работата и усвояването на средствата по него може да започне, уточни Кюланов.

Комисията прави своята оценка по 11 компонента, като всеки един от тях получава оценка "А", "B" и "C" В 4 от компонентите трябва да има оценка "А", a в останалите компоненти трябва да имат повече "А", отколкото "В". В никакъв случай не трябва да има оценка "С". В Плана ще има ключови цели и ключови етапи, които задават конкретно как една държава-членка ще изпълни проектите и инвестициите, заложени в него. Всеки от ключовите етапи и цели има дата и когато планът бъде одобрен всяка държава-членка поддава искане за средствата, казва какво е изпълнено, ЕС преглежда какво е изпълнено и държавата получава средствата, обясни Кюланов.

Банковата общност подкрепя приетия от правителството План за възстановяване и устойчивост

Банковата общност подкрепя приетия от правителството План за възстановяване и устойчивост

От АББ заявяват, че банките са в готовност

Първото плащане ще бъде, след като се изпълнят първите ключови цели и етапи. Срокът за изпълнение на плановете е до края на 2026 г. В случай, че държава-членка реши да прави генерални промени в Плана, трябва отново да извърви процедурата отначало. Ако нещо не е изпълнено в Плана, няма да получим 13 млрд. лв., а по-малко.

"Планът трябва да е максимално добър, за да бъде одобрен и за да можем да работим максимално бързо и максимално качествено", категоричен бе Кюланов.

Той подчерта, че българските власти имат възможност да нанасят корекции в Плана от гледна точка на това, че ЕС изразява опасения, че някои от оценките може да не бъде "А". Работим заедно, работим добре и силно се надявам, че ще работим така, за да довършим започнатото. Причините един план да не бъде одобрен е ако се наруши едно от правилата.

Цветан Кюланов е сигурен, че няма да има оценка "С". Детайлите в плана подлежат на промяна и докато не се финализират не можем да го коментираме. Не съм имал възможност да прегледам всичко в Плана, каза Кюланов на въпрос на News.bg дали има нещо в самия План, на което се е натъкнал и да не му хареса, за да заслужи най-ниската оценка.