Трима от обвиняемите по делото за вноса на отпадъци са се признали за виновни и утре ще сключат споразумения с прокуратурата, съобщи 24 часа, позовавайки се на Специализирания наказателен съд, който трябва да одобри наказанията по споразуменията. Разследването по делото с основни обвиняеми Пламен и Атанас Бобокови приключи и скоро ще има обвинителен акт в съда.

Тримата, които сключват споразумения са Габриел Савов, Васил Богданов и Айгюн Еминов. Първият е бившият шеф на РИОСВ в Плевен. Вторият е бивш управител на "Монбат" със собственици братя Бобокови, а третият е управител на една от фирмите, които са съхранявали опасните отпадъци.

Всички от групата вече са на свобода, включително и бившият зам.-министър на околната среда Красимир Живков.

Софийският районен съд обяви за незаконен ареста на Пламен Бобоков

Софийският районен съд обяви за незаконен ареста на Пламен Бобоков

Според съдия Яна Димитрова задържането му било немотивирано и незаконосъобразно

Припомняме, че Пламен Бобоков беше задържан на 9 юли миналата година - малко след като прокурори и служители на Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор влязоха в сградата на президентството.

Арестът на Бобоков беше по досъдебно производство, по което обвиняем и също е задържан за 24 часа беше президентският секретар Пламен Узунов. Двамата се разследват за престъпен сговор, за търговия с влияние и престъпления по служба, уронили престижа на президентската институция. Подбуден от Бобоков, Узунов го снабдявал с информация за ситуацията в Либия и Украйна.

На 9 юли с белезници от "Дондуков" 2 беше изведен, но по друго дело, и съветника на държавния глава по въпросите на националната сигурност Илия Милушев. Миналия ноември друг състав на Софийския районен съд обяви за незаконна и неговата полицейска заповед за арест.

Брат му Атанас Бобоков излезе на свобода срещу рекордната за съдебната ни система гаранция от 2 милиона лева.

На 29 септември държавното обвинение съобщи, че 16 756 тона отпадъци, сред които 7 756 тона опасни, са открити при огледи, извършени във връзка с образуваното досъдебно производство от Специализираната прокуратура срещу организирана престъпна група с участието на длъжностни лица, по което обвиняеми сабизнесмените Атанас и Пламен Бобокови, Красимир Живков - бивш зам.- министър на околната среда и водите, управители на търговски дружества и директор на РИОСВ. Отпадъците са намерени в землищата на населени места в четири области.

На 18 януари 2021 година софийският районен съд обяви за незаконен ареста на Пламен Бобоков.