Софийският районен съд обяви за незаконен 24-часовия арест на бизнесмена Пламен Бобоков, съобщи БНР.

Припомняме, че той беше задържан на 9 юли миналата година - малко след като прокурори и служители на Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор влязоха в сградата на президентството.

Арестът на Бобоков беше по досъдебно производство, по което обвиняем и също е задържан за 24 часа беше президентският секретар Пламен Узунов. Двамата се разследват за престъпен сговор, за търговия с влияние и престъпления по служба, уронили престижа на президентската институция. Подбуден от Бобоков, Узунов го снабдявал с информация за ситуацията в Либия и Украйна.

Според съдия Яна Димитрова задържането на разследвания и за аферата с опасния боклук Пламен Бобоков е било немотивирано, незаконосъобразно и постановено в разрез с гаранциите срещу произвол, дадени от Европейската конвенция за защита на правата на човека.

Пламен Бобоков отива на съд заради незаконните антики

Пламен Бобоков отива на съд заради незаконните антики

Предстои да бъде насрочено разпоредително заседание

Налице било и извънпроцесуално съгласуване на задържането между полиция и прокуратура, което, смята магистратът, е порочно.

На 9 юли с белезници от "Дондуков" 2 беше изведен, но по друго дело, и съветника на държавния глава по въпросите на националната сигурност Илия Милушев.

Миналия ноември друг състав на Софийския районен съд обяви за незаконна и неговата полицейска заповед за арест.

Повдигнаха още едно обвинение срещу Пламен Бобоков

Повдигнаха още едно обвинение срещу Пламен Бобоков

Бизнесменът се разследва и за държане без регистрация на археологически обекти

Припомняме, брат му Атанас Бобоков излезе на свобода срещу рекордната за съдебната ни система гаранция от 2 милиона лева.

На 29 септември държавното обвинение съобщи, че 16 756 тона отпадъци, сред които 7 756 тона опасни, са открити при огледи, извършени във връзка с образуваното досъдебно производство от Специализираната прокуратура срещу организирана престъпна група с участието на длъжностни лица, по което обвиняеми сабизнесмените Атанас и Пламен Бобокови, Красимир Живков - бивш зам.- министър на околната среда и водите, управители на търговски дружества и директор на РИОСВ. Отпадъците са намерени в землищата на населени места в четири области.

Атанас Бобоков излиза на свобода срещу 2 млн. лв. гаранция

Атанас Бобоков излиза на свобода срещу 2 млн. лв. гаранция

Решението на Апелативния спецсъд е окончателно