Бизнесменът Атанас Бобоков излиза на свобода срещу парична гаранция от 2 000 000 лева, съобщава БГНЕС.

Днес Апелативният специализиран наказателен съд измени мярката му за неотклонение от "задържане под стража" в по-лека такава.

Според магистратите рекордната парична гаранция е адекватна на наличните по делото данни за имущественото състояние на Бобоков.

По този начин Апелативният спецсъд отмени протоколно определение на Специализирания наказателен съд, с което мярката на Бобоков беше изменена от "задържане под стража" в "домашен арест".

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Атанас Бобоков остава в ареста

Атанас Бобоков остава в ареста

Решението е на Апелативния спецсъд

На последното заседание, с което беше потвърдено окончателното оставане на Бобоков в ареста, съдът сметна, че има достатъчно доказателства в подкрепа на обоснованото предположение за участие на бизнесмена в престъпленията, за които има повдигнати обвинения. Съдът счете за неоснователни основните оплаквания в жалбата за наличие на здравословни проблеми, след като изслуша комплексна тройна съдебно-медицинска експертиза.

Припомняме, на 29 септември държавното обвинение съобщи, че 16 756 тона отпадъци, сред които 7 756 тона опасни, са открити при огледи, извършени във връзка с образуваното досъдебно производство от Специализираната прокуратура срещу организирана престъпна група с участието на длъжностни лица, по което обвиняеми сабизнесмените Атанас и Пламен Бобокови, Красимир Живков - бивш зам.- министър на околната среда и водите, управители на търговски дружества и директор на РИОСВ. Отпадъците са намерени в землищата на населени места в четири области.

Съдът остави в ареста Атанас Бобоков, а Пламен Бобоков беше освободен срещу парична гаранция от 1 млн. лв.

Заради скандала Атанас Бобоков се оттегли от поста главен изпълнителен директор на българската "Монбат".

Атанас Бобоков: Аз съм индустриалец, не съм бандит

Атанас Бобоков: Аз съм индустриалец, не съм бандит

Бизнесменът подчерта, че акционерите били сериозни хора, а не "чичо от село"