Трите мечета, които бяха открити изоставени от майка си в района на язовир "Доспат", отиват в Гърция за реадаптация. Министерство на околната среда и водите даде разрешение мечетата да бъдат закарани в гръцкия център "Арктурус".

Припомняме, 3-месечните мечета бяха открити на 21 април край село Барутин, община Доспат.

Първоначално те бяха настанени в парка за танцуващи мечки "Белица". Организирано беше издирване на майката, бяха поставени фотокапани, екипи на РИСОВ - Смолян обхождаха регулярно района, но майката на мечетата не беше открита.

Местят в Гърция 3 мечета, спасени край язовир "Доспат"

Местят в Гърция 3 мечета, спасени край язовир "Доспат"

Горските обитатели първо ще трябва да укрепнат

За реадаптация на мечетата и последващото им връщане в природата бяха водени разгови с гръцкото министерство на екологията и гръцкия центъра "Арктурус", който има опит в реадаптацията на кафяви мечки.

Очаква се мечетата да бъдат върнати сред природата след провеждане на адаптацията, която да доведе до готовността им за самостоятелен живот.

Акцията по спасяване и реадаптация на мечетата ще е първата по рода с у нас. Тя се осъществява от МОСВ, фондация "Четири лапи" и център "Арктурус". Като цяло успеваемостта на повторната адаптация е трудно предвидима и строго специфична, информират още от МОСВ.