При съвместна акция на Министерство на околната среда и водите, Регионална инспекция по околна среда и води - Смолян и фондация "Четири лапи" в събота, 21 април, бяха спасени 3 мечета. Животните бяха открити край пътя в близост до родопското село Барутин, в близост до язовир Доспат.

Горските обитатели са на съвсем крехка възраст. Те са намерени сами, без майка си, което е наложило спешното им спасяване и настаняване в Парка за танцуващи мечки край Белица.

Днес стана ясно, че когато мечетата укрепнат, те ще бъдат преместени в специален спасителен център в Гърция.

И лъвът Асен замина за Холандия

И лъвът Асен замина за Холандия

Търсят дом и за родителите на лъвчето Асен - Рая и Хектор

Трите мечета са на възраст около три месеца и все още бозаят. На 22 април, неделя, мечетата бяха прегледани от ветеринарен лекар.

Трите мечета са били силно стресирани заради преждевременното им отделяне от майката. Това заяви управителят на стопанисвания от "Четири лапи" и фондацията на Бриджит Бардо спасителен център Димитър Иванов. По думите му мечетата са били само близо денонощие. През това време те не са се хранили и не са поемали течности.

Снимка 352235

Източник: "Четири лапи"

"Опитът ни сочи, че при над 90% от случаите на намерени мечета в дивата природа, майката е прогонена или отстреляна от бракониери. Отглеждането на осиротели мечета от хора е изключително трудно, но въпреки това ще направим всичко възможно, за да ги спасим", допълни Иванов.

Специалистите на "Четири лапи" са започнали захранването на мечетата с козе мляко, което е най-близко по състав до кърмата на мечките, като към него се добавят витамини.

Две от мечетата са от мъжки пол, а едно от женски. Най-едро е женското мече, което тежи над 3 килограма. Притесненията на гледачите и лекарите в парка са свързани с най-дребното мече, което тежи под 2 кг.

Лъвчетата Терез и Масуд пристигнаха в Холандия

Лъвчетата Терез и Масуд пристигнаха в Холандия

За тях вече се полагат специални грижи

Животните са под денонощно наблюдение от екипа на парка и се очаква до две седмици, когато общото им състояние се стабилизира и укрепне, те да бъдат настанени в спасителен център в Гърция, който е специализиран в отглеждането на осиротели мечета и подготвянето им за живот в дивата природа.

Снимка 352233

Източник: "Четири лапи"

За да се намали стреса на мечетата, както и да се гарантира успешното им отглеждане и реадаптиране към живот в дивата природа, контактът им с хора ще бъде сведен до минимум. До заминаването им за Гърция те ще бъдат отглеждани в карантинно помещение и до тях няма да бъдат допускани посетители на Парка за танцуващи мечки и журналисти.