Професионално портфолио и кредити за квалификация за учителите въвеждат като задължителен елемент от атестацията на учителите.

Това обяви на пресконференция заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов във връзка с изработения от Министерството на образованието и науката (МОН) Държавен образователен стандарт за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти. Целта на стандарта е да се премахне уравновиловката „за всички поравно”, независимо колко работят.

Професионалното портфолио включва резултати от участието на учителя в образователния процес, в извънкласна и извънучилищна дейност, разнообразие на професионалните изяви, постижения на децата и учениците, професионално усъвършенстване на педагогическия специалист, както и възможности за кариерното му развитие.

Така на всеки четири години се предвижда да бъде правена атестация на учителите.

Относно професионалната квалификация на учителите средствата ще бъдат от Националната програма за развитие на педагогическия състав, от Оперативната програма „Наука за интелигентен растеж”, както и от програмата „Еразъм +”.

С договореност между директорите и даден ВУЗ в училище ще влязат и стажант учители. Това са лицата, които се обучават, за да придобият професионална квалификация „учител“ по време на висшето си образование.
Те провеждат своята самостоятелна педагогическа практика в училище под ръководството на учител наставник и академичния преподавател.

Според Стаматов крайният резултат от атестирането позволява ускорено кариерно развитие и ръст в работната заплата, като процесът бил взаимно обвързан.

Въвеждат се и кредити за кариерното развитие, като един кредит се равнява на 16 академични часа професионална подготовка. Задължителните 48 квалификационни часа носят три кредита.

Въведена е и фигурата на наставниците в училище или това са учителите, които наставляват младите учители и ги подкрепят в подготовката им.

Досега кариерното израстване е подчинено само и единствено на трудовия стаж. „Това, което е записано, е трудовият стаж да бъде елемент, но не водещ елемент. Сега водещ елемент е професионалната квалификация, професионално-квалификационна степен, които са пет, участие в задължителни квалификационни семинари и чак тогава учителският стаж”, обясни Стаматов.

Така даден преподавател може да стане старши учител след пет години, през които да е преминал през квалификация.

Стаматов обясни, че професионалното портфолио за пръв път се регламентира в законов формат. „Липсата на промяна в учителското съсловие е препъни камък за развитието на цяла система”, коментира зам. министърът.

На четири години ще се отчита професионалното портфолио, което е в пряка връзка с атестирането на педагогическите специалисти, което е една форма на оценяването на учителите на свършеното и несвършеното.
„Атестирането от комисия се извършва на четири години веднъж. За първи път тя ще бъде факт през учебната 2020-2021 г.”, каза Стаматов.

Атестирането се извършва от комисия, в която влизат представители на работодателя, на педагогическия колектив, избрани с одобрението на педагогическия съвет и представител на РИО.

Директорът също се атестира – представител на работодателя, представител на финансиращия орган, както и представител на обществения съвет, тоест родителя. За професионалните гимназии влиза и представител на съответната партньорска организация.

Стандартът притежава в себе си четири вида атестационни карти. Предложена е и скала за оценяване на всеки един от критериите, като за всеки максимумът брой точки е две.