Българската православна църква е институцията с най-висок рейтинг сред българите. Одобряват я 50% от тях.

Армията и полицията заемат следващите места по одобрение, съответно с обществена подкрепа от 44% за армията (което показва ръст от 3 пункта за последните месеци) и 40% за полицията. Полицията има по-високо неодобрение от армията - 47% към 27 процента.

Това показват резултатите от проучване на общественото мнение, изготвено от агенция Exacta. То е проведено в периода 28 септември - 5 октомври 2018 г. по метода на прякото полустандартизирано "face-to-face" интервю. По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни българи в 125 гнезда, в 92 населени места.

Президентът Румен Радев, чийто рейтинг беше трайно висок, губи 9% одобрение през последните месеци и добавя 7% неодобрение. В началото на октомври 60% от българите одобряват президента, а 28% не го одобряват. Критични настроения към президента има сред хора на възраст между 40 и 60 години, високообразовани и заможни респонденти.

Снимка 383410

Източник: Exacta

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева е одобрявана от 28% от българите, а негативни оценки за нея дават 45%. Подкрепата за работата й расте сред избирателите на ГЕРБ и през октомври достига до 73%, докато сред левите избиратели тя е ниска - едва 8%.

С 3% намалява одобрението към правителството за последните месеци. През октомври то е одобрявано от 30% от българите, а неодобрението му възлиза на 59 процента. През октомври за пореден път рейтингът на премиера Бойко Борисов е по-висок от този на правителството. Министър-председателят е одобряван от 38% от българите, а неодобрението към работата му възлиза на 52%. През последните месеци този дял нараства с 5 пункта.

В началото на октомври регистрираме спад от 7% на общественото доверие към работата на парламента.

Делът на българите, които не желаят предсрочни избори възлиза на 50% от запитаните. За нови избори се обявяват 31%. За последните месеци с 11% нараства делът на левите избиратели, които искат предсрочен вот - от 53% на 64%.