Готов съм да отговарям на всички въпроси. Това увери подалият оставка председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров пред депутатите в ресорната парламентарна комисия. Той бе извикан от законотворците да докладва какво е свършила комисията. Цялата налична информация е предоставена на депутатите, стана ясно от думите му. Пълна справка е готов да предостави в годишния доклад на КПКОНПИ.

Искрен Арабаджиев от ПП не скри разочарованието си от работата на комисията и поиска справка как работи комисията, как образува производства, как се проверяват декларациите за конфликт на интереси. Производства се образуват така, както е разписано в закона, отговори Сотир Цацаров.

Конфликт на интереси се проверява по сигнал, допълни той. От обяснението му стана ясно, че откакто е създадена възможност да се подават сигнали онлайн основно те се подават така. 70% от сигналите за конфликт на интереси засягат общински съвети. Противодействие на корупцията се проверява по сигнал и по възлагане от прокуратурата.

Тома Биков: Управляващите крият Цацаров

Тома Биков: Управляващите крият Цацаров

По думите му "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ" най-много пазели Цацаров от изслушване

Комисията не може сама да образува имотна проверка, каза още Цацаров. 5876 са активните проверки за имущество, стана ясно от думите на подалия оставка председател на КПКОНПИ.

Тома Биков поиска да разбере защо Цацаров е подал оставка. Първият основен мотив е, че не искал да се упражняват с името му. Всеки човек има достойнство, сподели Цацаров и изтъкна, че не искал да бъде обвиняван за неслучилите се неща в държавата. Лично той спомена името на Христо Иванов, който хвърлял обвинения срещу него, но от когото чувал само "Да, господин премиер", когато лидерът на "Да, България" бил министър на правосъдието.

На Цацаров му дошло в повече да го обвиняват за всичко, дори и за кризата в енергетиката. С оставката си давал възможност на критиците си да покажат какво могат. Пречката "Цацаров" вече я няма, заяви за себе си Сотир Цацаров.

Друга причина за оставката му е професионална. Искал да се върне в съда. Да му мислят тези, които въпреки че имат диплома за юристи, не могат да работят нищо друго освен да са политици, закани се Сотир Цацаров и сподели: Искам нормален живот.

Не отнемането на допуск е причина за подаване на оставка, а обратното - подадената от мен оставка е причина да ми отнемат допуска, каза Цацаров. Десет дни преди да подаде оставка, информирал държавния глава, тъй като смятал това за редно. След като обявил, че ще подаде оставка, провел беседа с агент на ДАНС. Те му обявили, че беседата ще е за отнемане на допуска му до класифицирана информация заради "Цумгейт". За отнемане на допуска му настоявали премиера и вътрешния министър.

Комисията проверява имотите на Бойко Рашков, стана ясно от думите му. Силовият министър не е декларирал влогове. Не е декларирал и да притежава недвижими имоти. Зная какво е отношението на господин Рашков към неговия отнет допуск до класифицирана информация, намекна Цацаров и посочи, че не той е отнел допуска на настоящия вътрешен министър.

Бойко Рашков не мрази Цацаров

Бойко Рашков не мрази Цацаров

Правосъдният министър нямал възможност за дисциплинарка срещу Иван Гешев

Отнетия допуск, според него, е въпрос на пиар за един човек и лично отмъщение за друг. Той предполага, че сигналът за Цумгейт е подаден от Бойко Рашков. Ако това предположение се окаже грешно, ще се извини на силовия министър, ако пък е прав заяви готовност да го съди.

Сотир Цацаров смята, че комисията работи добре, макар че имало още какво да се направи, тъй като към КПКОНПИ имало силни обществени очаквания. Той даде и законодателни предложения за по-ефективна работа на комисията. Според него управлението на отнетото имущество трябва да бъде изцяло в ръцете на Министерството на финансите. КПКОНПИ не трябва сама да прилага СРС, по мнението му. Това нямало да доведе до нищо добро, освен до поредните скандали.

Припомняме, Сотир Цацаров заяви намерението си да се оттегли от Антикорупционната комисия на 13 януари. Той мотивира датата 1 март с желанието си преди това да представи отчета за дейността на Комисията и чрез него да опровергае критиците си. Той обеща и да каже защо иска да си тръгне предсрочно.

По предварителни данни обаче към молбата за оставка липсват писмени мотиви.

От своя страна председателят на ресорната парламентарна комисия по превенция и противодействие на корупцията Михаил Камбарев посочи, че е научил от медиите за депозираната оставка. Именно тази комисия е първата, която ще се произнесе по нея.

КПКОНПИ не е бухалка, а самата дума бухалка излязла от устата на Христо Иванов и тя е обидна.

Покажете от 1 март какво можете, предизвика мнозинството в Народното събрание и новата коалиция бившият шеф на КПКОНПИ. Хайде, на ход сте вие, допълни Сотир Цацаров.

Не съм наранен, мен много малко неща вече ме нараняват, каза още подалият оставка председател на КПКОНПИ и заяви, че е убеден, че "един немалък медиен потенциал се употребява срещу Комисията."

За планираните реформи в закона за КПКОНПИ Цацаров посочи, че се ликвидира една чужда бухалка, както се изразявали политици, за да се създаде сега нова "бухалка, ама наша". След заседанието пред медиите той коментира, че изпитва уважение към държавния глава. Той недоумява защо трябва да се създава подобие на прокуратура, каквото планират управляващите. Ако главният прокурор се е казвал Христо Иванов, по думите му, сега вече нямало да говорим за съдебна реформа.

Цацаров отказва да си поставя оценка като главен прокурор и посочи, че който сам се оценява, не свършва добре. Иначе Цацаров отрече с главният прокурор Иван Гешев "да са едно".

Относно Цумгейт той поясни, че няма притеснение относно тази среща и е убеден в правотата си.

Сотир Цацаров само предполага, че Иво Прокопиев има пръст в измененията в Закона за КПКОНПИ, планирани от "Да, България", тъй като проектът предвиждат тотална ликвидация на всички висящи проверки. Цацаров има критики и към начина, по който сега е конструирана антикорупционната комисия.

Ден след като бившият главен прокурор обяви, че напуска КПКОНПИ предсрочно, стана ясно, че ДАНС е отнела достъпа му до класифицирана информация.

Впоследствие самият Цацаров заяви, че това се е случило след продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на агенцията от премиера Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков.

Правосъдният министър Надежда Йорданова обаче отрече кабинетът да е оказал натиск на ДАНС по случая, подчертавайки, че това не е натиск на правителството, а изпълнение на конституционните правомощия.

Бившият премиер Бойко Борисов пък настоя парламентарната антикорупционната комисия да се събере незабавно в Народното събрание и да изслуша Сотир Цацаров за обвиненията, които има към него.