Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров е подал оставка тази сутрин, съобщава БНР.

Тя е депозирана в Народното събрание и както самият Цацаров обяви предварително, искането му е да бъде освободен от поста от 1 март.

Припомняме, Сотир Цацаров заяви намерението си да се оттегли от Антикорупционната комисия миналия четвъртък. Той мотивира датата 1 март с желанието си преди това да представи отчета за дейността на Комисията и чрез него да опровергае критиците си. Той обеща и да каже защо иска да си тръгне предсрочно.

По предварителни данни обаче към молбата за оставка липсват писмени мотиви.

Петков за казуса "Цацаров": Няма да има нито един човек над закона

Петков за казуса "Цацаров": Няма да има нито един човек над закона

Премиерът приветства службите за сигурност за действията им

От своя страна председателят на ресорната парламентарна комисия по превенция и противодействие на корупцията Михаил Камбарев посочи, че е научил от медиите за депозираната оставка. Именно тази комисия е първата, която ще се произнесе по нея.

Ден след като бившият главен прокурор обяви, че напуска КПКОНПИ предсрочно, стана ясно, че ДАНС е отнела достъпа му до класифицирана информация.

Впоследствие самият Цацаров заяви, че това се е случило след продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на агенцията от премиера Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков.

Правосъдният министър Надежда Йорданова обаче отрече кабинетът да е оказал натиск на ДАНС по случая, подчертавайки, че това не е натиск на правителството, а изпълнение на конституционните правомощия.

Бившият премиер Бойко Борисов пък настоя парламентарната антикорупционната комисия да се събере незабавно в Народното събрание и да изслуша Сотир Цацаров за обвиненията, които има към него.

Атанас Атанасов: Оставката на Цацаров е бягане пред вятъра

Атанас Атанасов: Оставката на Цацаров е бягане пред вятъра

КПКОНПИ не постигна никакви резултати