Циганчета посетиха главния секретар на МВР в сградата на министерството, за да го поздравят с циганската Нова година, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Децата учат в основно училище „Васил Левски" в пловдивското село Караджово, което е средищно за още две села. Те са част от възпитаниците на школото, в което заедно учат деца от три етноса, демонстрирайки толерантност и уважение помежду си - похвали ги директорът на училището.

С кратка програма малките гости пресъздадоха празничния ритуал на Василица или така известният като Банго Васил, свързан с наричане и пожелаване на „здрава" година.

По стар обичай децата сурвакаха главния секретар на МВР за здраве, пожелаха му бъдещи успехи и му подариха картина, изработена от тях в часовете по приложни изкуства. От баницата с късмети комисар Лазаров изтегли „Небесна закрила. Пази храма си чист!".

Лазаров насърчи таланта на децата, заръча им да бъдат прилежни ученици и им раздаде подаръци за празника. „Можете да разчитате на нас за подкрепа в името на децата", увери гостите комисарят и изрази готовност да съдейства на онези, избрали да се развиват професионално в областта на правоохраната.

От центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе" благодариха за съществуващото отлично партньорство с Министерството на вътрешните работи, подчертавайки, че то може да бъде разглеждано като пример за добра съвместна работа за интегриране на циганите в общество.