Група от 13 български цигани, сред които и 5 деца, екстрадирани от Франция, кацна тази вечер на летище "София".

Това е втората група, която се прибира у дома, след решението на френските власти да закрият лагерите на нелегални емигранти.

Самолетът от Париж кацна в София, а после групата ще бъде прехвърлена с друг полет във Варна, защото ромите са от този регион.

Севдалина сподели, че френските полицаи най-културно им съобщили, че трябва да се върнат в България или да си намерят квартира и да се регистрират.

Една от депортираните - Севдалина Алексиева - майка на 3 деца от Варна, разказа, че е живяла във Франция 3 години с децата си и е депортирана, защото е живяла в гето и не е била регистрирана.
Работела в дюнер-кебап нелегално, но децата й ходели на училище. Голяма помощ им оказвали местните църкви. Те подпомагали обучението по френски език, а в случай на нужда поемали лечението на децата и отпускали безплатни лекарства.

Запитана какво е за нея Европа, тя отговори: Добре е.

Севдалина сподели още, че френските полицаи най-културно им съобщили, че трябва да се върнат в България или да си намерят квартира и да се регистрират.

"Изобщо не сме обидени на френската държава", каза Алексиева.

За хората около нея тя разказа, че е имало такива, които са просели. От вестниците научила, че има и такива, които се занимавали с проституция и наркотици, но около нея нямало такива. Решила да замине за Франция, за да види какво е Европа.

Друга жена сподели, че е била на екскурзия във Франция за 2 месеца с родителите си. На въпрос "Какво правехте през това време?", тя отговори "Нищо". Изглеждаше видимо доволна, че си идва в България с 300 евро, платени от френската държава за депортацията.

Междувременно друга група ромски гурбетчии заминава за Германия и Испания.
                                       Още...

Групата беше посрещната на летището от Детелина Тотевска - представител на Дирекция за закрила на детето към Агенцията за социално подпомагане.

Тя съобщи, че не всички деца от групата са от Варна. Основно са от Шумен и Търговище. Тотевска съобщи, че е създадена организация и колегите й ще проучат всички случаи и там, където има нужда, ще бъд еоказано съдействие.

Според говорителя на външното ни министерство Весела Чернева, случващото се няма да повлияе на влизането на България в Шенген.

От външно съобщиха, че на десети септември се очаква още една група от 9 души и евентуално на 17-ти септември друга от около 15 човека.

Общо върнатите в България няма да надхвърлят 50 души, смята Чернева.