Снимка: Emaxpress

Обществото живее тежко, хората са отчаяни от 20-годишния преход, всеки знае случаи на корупция и говори за тях, но осъдени няма.

Хората искат да има справедливост, защото те дават гласа си за определена политическа сила и смятат, че тя ще защитава интересите им.

Този извод е направил министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов при многобройните си срещи с хората в страната.

За мен е важно професионализмът да е водещ в една деполитизирана система, каквато е МВР, посочи в Габрово министър Цветанов, цитиран от БНР.

Той допълни, че е дал пълна оперативна свобода на полицаите да работят.
По думите му МВР иска да върне доверието на хората в институциите, но и институциите трябва да отговарят на обществените очаквания.

Ръководният състав в областните дирекции на МВР е обновен 80-85 на сто, съобщи министър Цветанов. Той подчерта, че от това вече има конкретни резултати, свързани със злоупотребите, направени от бившия висш ешелон на държавата. Основната ни роля е да противодействаме на корупцията и организираната престъпност.

Новите директори на областни дирекции на полицията, между които е и Денислав Донков от Габрово, са назначени единствено на базата на професионализма, допълни министър Цветанов.

Държавата трябва да промени съществуващото законодателство така, че да изведе полицая като една особена категория - част от изпълнителната власт, която е защитник на общността и се ползва с доверие, но и носи по-голяма отговорност за делата си, каза още министърът на вътрешните работи.

Естествено е, че ниското заплащане е елемент за създаване на корупция, смята министър Цветанов, но по думите му в МВР първо трябва да бъде свършена приоритетната дейност на системата. Доверието в МВР няма да се върне с послания, говорене и писане на стратегии, а с реално свършена работа.

Когато обществото усети, че полицията вече не е репресивен апарат, а стои близко до него, доверие ще има, посочи министър Цветанов. След законодателните промени обществото ще знае - когато някой гражданин посегне на полицай, наказателната отговорност ще бъде много тежка, каза министърът.

Но в същото време ако полицай урони престижа на професията, държавата да може да го санкционира, а съдебната система - да му даде много по-тежко наказание, отколкото би получил друг гражданин.

Овластеният с допълнителни правомощия - да гарантира сигурността и обществения ред, трябва да има защитата на държавата, но който наруши закона - трябва да понесе и по-тежка санкция, каза министър Цветанов.