Нашата дейност не се осъществява от миналата година от 13 март. Ние сме единственият бранш, който не работи. Вече всички са на ръба на нервите и на оцеляването. Това каза председателят на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти Павлина Илиева в ефира на Bulgaria On Air.

Имаме едно основно искане и това е за възстановяване на парите на клиентите. Ставаме изискуеми в месец март, все още не е разрешен този проблем, на който от 1 година се опитваме да търсим решение. Тя изтъкна, че мярката 60/40 за членовете на Сдружението е на ниво на изплащане около октомври месец.

Написали сме прессъобщение - исканията ни са мерките да бъдат навременни и да бъдат раздавани в технологичното време, в което са обещани. Министър Николова е в голяма наша подкрепа, винаги е била с разбиране към нас.

Ние сме изготвили протокол за безопасна работа на туроператора в COVID среда, ще опитаме да го направим официален през Министерството на здравеопазването. Чужденците, които идват в България, са в изключително ограничен брой. Ние сме в зелената зона, но пътуванията са ограничени. Дестинациите, които в момента са отворени, са Занзибар, Малдивите, Дубай и Доминикана. Хората искат да пътуват, желанието е голямо, обясни Илиева.

Припомняме, от днес моловете, кината, танцовите, музикални и творчески школи отварят врати.

В четвъртък в клас се връщат учениците от 7., 8. и 12. клас.

А ресторантите остават затворени до 1 март.