Тяло на украински военен пилот е изплувало в морето край Царево, съобщава bTV.

Въпреки че това е станало още през септември, за случая беше съобщено едва днес по време на официалната церемония за празника на полицията в Бургас.

"Беше изхвърлен неустановен труп в района на Царево. Беше с парашут. Направихме оглед и започнахме да работим по горещите следи. Според съдебния лекар тялото е престояло около два или три месеца във водата", разказа главен инспектор Христо Ичев, началник в сектор "Издирване" към МВР-Бургас, който беше награден за случая.

След анализ на намереното оборудването бургаските разследващи полицаи се свързали с клубовете по парашутизъм и парапланеризъм, а чрез тях стигнали и до техни колеги - военни пилоти. По този начин установили, че намереното оборудване е на военен пилот.

Ичев обясни, че разследващите са влезли във връзка с командващия Въздушните сили на Украйна и са разменили информация.

"Изпратиха ни характерните данни за оборудването на техните самолети и на пилота, като ни насочиха към местата, на които трябва да видим от оборудването белези и цифри, които отговарят на типа самолет и най-вече на пилота. Най-трудно успяхме да намерим 5-цифрения код, който беше почти заличен от водата и от окислението. Установи се този номер, който подадохме към Украйна, и в рамките на 2-3 дни успяхме да установим кой е пилотът", обясни той.

По този начин е било установено, че украински военен самолет Су-24 с двама пилоти е бил свален в района на Змийския остров в Черно море. Предполага се, че при катапултирането краката на единия пилот са се заклещили и са били отрязани. Военният най-вероятно е починал от кръвозагуба, тъй като други следи от нараняване по тялото не са открити.

Бургаските разследващи са се срещнали с представители на посолството на Украйна, които съдействали за извършване на ДНК анализ от дъщерята на починалия. Самоличността на загиналия е потвърдена.

Става въпрос за 61-годишния Михайло Матюшенко - военен пилот и инструктор. По данни на киевски медии той е бил един от инструкторите на т.н. авиобригада "Призрака от Киев".