Андрий Загороднюк - бившият министър на отбраната на Украйна - заявява, че руските твърдения, че украински военнослужещи са били убити на Змийския остров, са неверни. Руското министерство на отбраната заяви в четвъртък, че е ликвидирало украинските войски, които са инсталирали огромен национален флаг на острова, след като са си върнали контрола над острова.

"Говорих с тези момчета. Те казаха, че всички са се върнали невредими", заяви Загороднюк пред "Гардиън". Според репортаж на "Украинска правда" в операцията са участвали бойци от 73-ия морски център на специалните сили на Украйна.

Русия нанесе въздушен удар по Змийския остров

Русия нанесе въздушен удар по Змийския остров

Малко след като Украйна обяви, че отново е издигнала знамето си на острова

Те са се отправили към острова през нощта с помощта на подводни апарати. Преден екип е изследвал крайбрежната зона за мини и е дал сигнал за приближаване на лодките от основната група, пише вестникът.

Инженерите се качиха на острова и претърсиха за минни заграждения и други капани. Те регистрираха изоставеното руско оборудване и оръжия и издигнаха украински знамена в няколко района.

В доклада се добавя: "Докато нашите войници изпълняваха задачите си, руски кораби започнаха да маневрират в посока Змийския остров. След като изпълни задачата, обединената група напусна острова.

"След това руснаците извършиха ракетна атака по острова, като удариха кея. Групата украински войници се върна невредима в пълен състав в базата".

Знамето на Украйна отново се вее на Змийския остров

Знамето на Украйна отново се вее на Змийския остров

Това съобщи говорител на южното военно командване на страната

Руското министерство на отбраната заяви, че е убило украински военнослужещи, които са се опитали да издигнат украинското знаме на наскоро отвоювания Змийски остров. Властите в Одеса изглежда потвърдиха, че ракетите са ударили острова и че руснаците са унищожили и два хангара за зърно в региона, в които е имало "около 35 тона зърно". Украинските военни разпространиха кадри, на които се вижда как войниците монтират огромен национален флаг на Змийския остров.