Традиционно т. нар. детски музеи се смятат за американско изобретение, а сега се превръщат и в американска стока за износ. Благотворителната фондация „Америка за България" - подкрепяна от щатското правителство, финансира създаването на един от първите детски музеи в Източна Европа, който ще бъде в българската столица, информира изданието „Ню Йорк таймс".

Поръчката за проектиране на сградата е дадена на нюйоркската фирма Lee H. Skolnick Architecture + Design Partnership, която ще разработи проекта за 15 млн. долара, наречена със закачливото име „Музейко". Проектът трябва да е готов до 2015 г. и ще се намира в българската столица, пише още изданието.

„Гледаме на музея като на революция в България", заяви в интервю пред вестника директорът на проекта Бистра Кирова.

Тази революция е безкрайно необходима в една страна, където „няма реална политика, насочена към децата", казва още г-жа Кирова.

Не лекият преход от комунизма към демокрацията в източноевропейски страни като България оказа силно влияние върху образователните и културните им системи, отбелязва „Ню Йорк таймс".

Преди 1989 г., в която България премина към демокрацията, фокусът на държавно финансираните училища падаше основно върху техническото обучение, вместо върху изкуството и хуманитарните науки. В тази система музеите като цяло нямаха връзка с младежта и се смятаха за места, където се пазят реликви, а не за интерактивна среда за обучение. Тежката икономическа обстановка през 90-те също доведе до години на неуспешни реформи. Едва в последните години България започва да променя подхода си към по-западния стил на обучение и наслаждаване на изкуствата.

„Елементът на интерактивно обучение в България липсва напълно - а той е нещо съвсем обичайно в САЩ, където много деца ходят  в музеите и слушат уроците си там", казва г-жа Кирова. Нейният екип е вдъхновен от подхода на западните музеи за нагледно обучение, в което „децата може да пипат, да опитват и да разбират как работи всичко нагледно".

„Ако българските деца изобщо влязат в музей, често си държат настрана  за да не пипат или да не счупят нещо", добавя тя.

„Музейко" има за цел да разруши този модел, като трансформира една някогашна лаборатория в Студентски град в интерактивно пространство за обучение с площ от 3250 кв.м. В центъра му ще се издига дърво, направено от стъкло, пластмаса и стомана. То ще се издига между всичките три етажа вътре в сградата.

„Целият музей е организиран около идеята да се движиш през времето и пространството", обяснява Лий Школник, основателят на архитектурната фирма, която създаде също Детския исторически музей „ДиМена" в Ню Йорк, както и няколко други културни пространства за деца.

На най-долния етаж, където дървото пуска корени, ще се помещава „миналото" под формата на археологически, геоложки и палеонтоложки изложби. Децата ще могат да си сложат предпазни каски и сами да изкопават скални образци и минерали, както и сталактити и сталагмити, които после ще може да анализират в лаборатория с помощта на експерти.

На следващия етаж ще намерим „настоящето", представено от експозиции за природната среда, архитектурата и градовете. Най-горният етаж пък ще бъде посветен на „бъдещето" с интерактивни изложби за пътуването в Космоса и най-новите технологии.

Друга основна характеристика на музея ще бъде самата сграда. Тя ще бъде изградена основно от стъкло.

„Искахме тя да представлява нещо много ново и достъпно за семействата", обясни Школник. Визията му за сградата обаче е още по-амбициозна: „Много от постройките в България са изключително затворени, а ние искаме да създадем впечатление за откритост и за това, че дейността ни е прозрачна - както физически, така и метафорично."

Архитектурната тема на музея се нарича „Малки планини" - алюзия към планинския релеф, заобикалящ София. Стъклената кутия на структурата ще бъде разчупена от три скулптурни фигури или „планини", като всяка ще представя отделна местна културна традиция със своите цветове и текстура.

Така една от планинските форми е вдъхновена от тъканите и шевиците на България. Друга - от писаните грънци, а третата - от народната дърворезба.

„Контрастът между стъкления куб и скулптурните форми ще даде чудесен баланс между признанието, че сме в България от една страна и че се намираме в модерния свят, в модерната България, от друга", обяснява Школник.

Идеята за музея се е зародила от един по-малък американо-български проект, който трябвало да разработи „детски кътове" във вече съществуващи музеи. От 2010 г. насам такива кътове са направени в редица музеи в цялата страна. Те привличат посетителите и будят голям интерес, заяви директорът на „Музейко" - г-жа Кирова. „Затова решихме да започнем нещо по-голямо - детски музей по пример на американския модел", казва тя.

Освен с екипа на Школник, фондацията работи и с 30-тина местни експерти и учени, които ще оформят експозициите. Основната целева група са децата от 5 до 11-годишна възраст, но музеят ще има и пространство и за още по-малките.