"Ученически отдих и спорт" (УОС) отказва да е залог в политически сблъсъци и предизборни кампании. Това се казва в позиция на търговското дружество във връзка с изнесените по-рано от просветния министър Николай Денков данни от одитен доклад, според който за четири месеца са констатирани хиляди фиктивни почивки на ученици в базите на търговското дружество.

"Министър Денков прави това в нарушение на закона, според който одитният доклад трябва да бъде предоставен първо на ръководството на дружеството за обсъждане и с право на коментар, преди да се изнасят данните публично. Това лишава ръководството от възможността да реагира своевременно и да направят съответните възражения", заявяват от УОС.

"Ако той наистина твърди, че от 8 млн. лв. са върнати 1 млн. лв. и откраднати 7 млн. лв., то това означава, че за последните три години дружеството не е работило изобщо. Ако това е така, къде е бил принципалът и защо МОН не е реагирало тогава. Само за месеците на управление на министър Денков и с неговия подпис УОС е получило 1 710 000 лв. срещу предоставени фактури, от които 570 000 за времето, в което дружеството е одитирано. В случай, че одиторите са имали някакви съмнения за нарушения, е трябвало да спрат тези пари", посочва от УОС. Те припомнят, че сегашното ръководство на дружеството е получило управлението в изключително тежко финансово състояние със задължения от 2,5 млн. лв., а в момента няма текущи задължения.

МОН дава на главния прокурор фиктивни ученически лагери за 8 млн.лв.

МОН дава на главния прокурор фиктивни ученически лагери за 8 млн.лв.

Става въпрос за 293 000 фиктивни почивки

"В този смисъл атаката точно в този момент оценяваме единствено и само като политическа битка между опоненти. В противен случай би било редно МОН да проведе среща с ръководството на УОС, да се запознае първо с проблемите, в това число и изключително тежките последствия от COVID кризата. До този момент такава среща не е имало за периода на управление на министър Денков. В същото това време МОН пусна ваучери за по 100 лв. за нощувка в частни хотели, при 18 лв. възможност за почивка в базите на УОС и нанесе на дружеството недопустим удар чрез откровена нелоялна конкуренция", казват от там. Такова действие тълкуват като "умишлено водене на дружеството към фалит или откровен непрофесионализъм".

Обвиненията в документи измами са предположения на министъра и те трябва да бъдат доказвани по съответния ред. Тъй като ние не разполагаме с одитния доклад очакваме все пак той да ни бъде предоставен и след като запознаем със съдържанието по същия начин публично пред медиите ще го коментираме", завършват от УОС.