МОН дава на главния прокурор и АДФИ търговско дружеството "Ученически отдих и спорт", на което е принципал - заради липса на отчет за 8 млн.лв. от почивки на ученици в базите на дружеството. Затова съобщи на брифинг в МОН министърът на образованието и науката Николай Денков. Той уточни, че са извършени поредици от проверки в рамките на 4 месеца в дружеството след подадени сигнали във ведомството от страна на хора, работещи в него. Иначе Денков отказа да назове имената на изпълнителния директор, обясни, че проверката е за периода от 2019 г., а в него има Съвет на директорите, състоящ се от четирима души.

Става въпрос за 293 000 фиктивни почивки на ученици, изплащани от МОН на дружеството. Няма документи, регистри, които да доказват, че  "Ученически отдих и спорт" е създадено през 2005 г. със 165 почивни бази за ученици, в момента има 145 бази. Чрез договор с МОН от 2 юли 2019 г. и с последващ анекс от юни 2020 г. дружеството е длъжно да осигури отдих на поне 48 258 ученици и да реализира не по-малко от 482 598 настанявания в поне 30 бази. Не е ясно кои са базите, тъй като към договора не е приложен списък. МОН субсидира по 30,46 лв. на ученик на ден, а децата доплащат по-малки суми - 18, 12 или 6 лв.

Денков "за" зелен сертификат за учителите и нова формула за дистанционно обучение
Обновена

Денков "за" зелен сертификат за учителите и нова формула за дистанционно обучение

Директорите се затрудняват кога да минат на дистанционно обучение

От 2 юли 2019 г. до 30 юни 2021 г. дружеството е поискало и получило от МОН плащане за 299 097 нощувки в размер на 9 110 494,62 лв. При одитите обаче не са представени счетоводни документи за приходи от доплащанията на учениците за тези дни. Няма нито хартиени, нито електронни регистри за настаняваните деца. В Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) фигурират записи за едва 6116 нощувки на деца в базите. МОН би трябвало да преведе само 186 293,36 лв. След първия одит на МОН в "Ученически отдих и спорт" през август ръководството на дружеството признава- министър Николай Денков цитира: "За погрешно отчетени настанявания с 37 009 нощувки, които били записани като осъществени, а всъщност били прехвърлени заявки от клиенти от минали периоди". За това няма документи, не е ясно кои клиенти и в кои офиси на дружеството са поискали заявките им да бъдат прехвърлени в друг период, поясни министърът.

Спрените безплатни лагери за ученици ще могат да се състоят през 2022 г.

Спрените безплатни лагери за ученици ще могат да се състоят през 2022 г.

Това ще стане, когато епидемичната обстановка у нас го позволява

Заради споменатата "грешка" дружеството е възстановила на МОН 1 млн. лв., но Николай Денков пита - къде са останалите 7 924 201 лв. Изненадващи проверки на МОН в 18 почивни бази това лято установили хиляди фиктивни нощувки в изцяло неизползваеми бази, за които дружеството е поискало и получило пари от МОН. Такава е например ПБ "Фиш фиш" - к.к. Албена, която не е работила нито през 2020 г., нито през 2021 г. - там обаче по данни на дружеството са почивали 535 ученици и са реализирани 5351 нощувки. През последния летен сезон ПБ "Кранево - Русе" също не е приемала туристи. За юни и юли в резервационната система на дружеството обаче са записани 4226 нощувки на 522 ученици. Подобен е случаят с ПБ "Балчик СПТУ - Шумен" - гр. Балчик, за която УОС е декларирало 5628 нощувки на 771 ученици за същите два месеца.

"Тези бройки са включени в ежемесечната справка на дружеството, която МОН субсидира, няма данни за настаняваните деца като име и дата на раждане, такава информация трябва да се представи на ведомството на годишна база, но не се е случило заради анекса, който го освобождава, но при проверка "Ученически отдих и спорт" трябва да покаже имената и данните на настаняваните деца. Фиктивните почивки на дружеството са послужили за резултатите му, посочи още министърът на образованието.

Денков изнесе и заплата на изпълнителния директор - 10 370 лв. месечно, като на 16 юли тази година с решение на дружеството възнагражденията са увеличени са 975 лв., на основание на формиран през второто тримесечие положителен финансов резултат. В тази връзка министър Денков още днес подава сигнал за проверка на "Ученически отдих и спорт" на главния прокурор и АДФИ "за злоупотреби в особено големи размери, допуснати в търговското дружество". В момента в дружеството има 550 000 лв.