Толерантното отношение към хората с различна сексуална ориентация трябва да стартира с промени от образователната система. Това обявиха организаторите на тазгодишния София Прайд, който предстои да се проведе в събота на 27 юни.

Активистите цитираха проучване от преди три години, в което са участвали и български респонденти с нестандартна сексуална  принадлежност - според близо 70% от тях те са крили сексуалните си предпочитания в училище, а 73% са били подлагани на негативни коментари и отношение като ученици.

Цели 96% пък съобщили, че са били свидетели на подобно отношение спрямо други в училище, а огромен процент от българските респонденти са алармирали, че дискриминационно отношение се проявявало и спрямо учители, които са хомосексуалисти.
Организаторите на София Прайд са избрали именно образованието за фокус на тазгодишното шествие.

Те са изготвили и декларация по този повод, която ще предложат за приемане от всички политически партии. В нея се апелира за изготвяне на цялостна политика за защита основните права на лесбийки, гейове, транссексуални и бисексуални, както и за включване на въпросите за човешките права в учебните програми за общото образование.

Предлага се идеята за изготвяне на учебни програми по въпросите на взаимоотношенията, семейния живот и секса, които не са съсредоточени само върху физиологията, но и върху чувствата и емоциите.

Според организаторите е редно в учебното съдържание да не се подминава изучаването на личности от ЛГБТ общността, които са допринесли за историята и развитието на изкуствата. Като пример Моника Писанкънева, организатор на събитието, даде факта, че всички знаем много за любовната история на Яворов и Лора, но когато се изучава Оскар Уайлд, сексуалната му принадлежност удобно не се споменава.

Активистите на София Прайд се опасяват, че училището все още е опасна среда не само за ЛГБТ децата, но за всички ученици, защото насилието там не се санкционира. Именно затова те се надяват на образователни промени, които да гарантират сигурността и спокойното развитие на учениците - независимо дали са хомо или хетеросексуални.

Бюджетът на тазгодишния Прайд пък бе определен от Писанкънева като скромен - за момента той наброява 20 хиляди лева. По думите й те са от дарения - както от фондации, така и от физически лица и фирми.

Традиционен партньор на събитието е и американското посолство в България. То подпомага и филмовия фестивал, който стартира тази вечер в столичното кино Одеон.
В рамките на 6 поредни вечери там ще се прожектират филми, свързани с ЛГБТ общността, като организаторите са особено горди от факта, че тази година имат предвидени цели три филма за лесбийки.