Фондация „Развитие 21" събра бъдещите учредители на фондация „Ангели в беда".

11 семейства от цялата страна на пострадали деца и младежи с тежки мозъчни увреждания получени в следствие на пътнотранспортни произшествия и други тежки инциденти се събраха в София на среща с представители на фондацията и бизнесменът Петър Христов - основен дарител на кампанията за Мануела Горсова.

„Ангели в беда" ще работи за осигуряване на медицински, юридически и психологически грижи за всички семейства, грижещи се за свои близки с подобни проблеми.

По думите на председателя на настоятелството на „Развитие 21", Александър Александров, основната цел на бъдещата фондация е да обърне внимание на държавните органи върху проблемите на тези семейства.

За съжаление само със средствата на един или друг дарител няма да може да се оказва трайна помощ на тези деца, заяви Александров и допълни, че именно затова трябва бъдещата фондация потърси помощ от държавните ресурси.

Александров даде пример с фонда за лечение на деца в чужбина, който ще получи 20 млн. лева от преразпределението на част от бюджетния излишък.

Петър Христов е убеден, че фондация „Ангели в беда" трябва да бъде медиатор между страдащите семейства и държавните органи, които могат да помогнат.

Той е и инициатор на идеята за създаването на регионални центрове за помощ и подкрепа на семействата, грижещи се за пострадали деца.

Идеята е към тези центрове да се създадат и консултативни кабинети, където родителите ще могат да разговарят и да се срещнат със специалисти от различни области на медицината.

Главният секретар на Община Велико Търново Мина Илиева пък призова общините да създадат специален фонд към совите бюджети, в който ще бъдат заделяни средства за деца в подобно здравословно състояние.

Тя призова и близките на пострадалите да се обръщат и да търсят помощ от общините. През последните десет години нито едно семейство не се е обърнало към Община Велико Търново за финансова подкрепа, а тя е разбирала за тези случи от медиите.

Бъдещата фондация си поставя за цел да обединява усилията на родители, спонсори, държавни неправителствени структури за подпомагане на пострадалите и техните близки.

„Нека се обединим, това са нашите деца" и „ нашите деца имат право на пълноценен живот" са само част от нещата, които бъдещите учредители споделиха помежду си на първата си среща.

Юристите на фондация „Развитие" започват работа по регистриране на „Ангели в беда", а „Развитие" с помощта на Красимир Горсов ще продължи да установява контакт с други семейства на деца с такива проблеми.